tisdag 10 april 2018

Historieläraren av Matt Haig

Att läsa Historieläraren av Matt Haig är en uppslukande upplevelse. Vi rör oss genom tid och rum - från England under Shakespeares tid, via Paris på 1920-talet, till dagens London.

Den sammanhängande länken är huvudpersonen Tom Hazard, som har levt i flera århundraden. Han är inte odödlig, men åldras i mycket långsam takt, vilket innebär att hans kropp fortfarande är medelålders trots att han egentligen är flera hundra år gammal.

Hans tillstånd gör att han lever som en outsider. Om han stannar för många år på samma plats blir omgivningen misstänksam, så genom livet har han haft många olika identiteter och levt på många olika platser.

I bokens inledning dyker han upp i dagens London där han tar anställning som historielärare. Vem bättre än någon som själv upplevt historiska skeenden, kan berätta och fängsla eleverna? Bara han aktar för att avslöja hur allt egentligen hänger ihop.

Redan i inledningen får läsaren veta den viktigaste regeln för någon som Tom - han får inte förälska sig. Och naturligtvis anar man att kärleken ska komma att spela en stor roll genom berättelsen. För vad är ett liv värt - hur långt det än är - om man aldrig får känna att man älskar och är älskad tillbaka?

Att en person upplever att flera tider existerar i ett och samma ögonblick blir extra tydligt när huvudpersonen har levt så länge som Tom. Platserna han återbesöker och minnen han bär med sig, är lika levande som det liv han lever just nu. Och är det inte så för oss alla? Man bär sin barndom och sitt yngre jag inom sig hela tiden.

Jag gillade verkligen Historieläraren. Boken är snabbläst och fängslande, och om man bara köper hela premissen med Tom Hazards kvasiodödlighet, bjuds man in att ta del av ett riktigt läsäventyr.


Titel: Historieläraren
Författare: Matt Haig
Översättare: Karin Andrae
Utgivningsår: 2018
Förlag: Polaris
Antal sidor: 379

4 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...