torsdag 21 juni 2018

Kungens trubadur av Yuri Herrera

Kungens trubadur av mexikanske Yuri Herrera handlar om trubaduren Lobo som försörjer sig med sitt dragspel och sin sång. Han spelar sig runt på Mexikos barer och sover på en bit kartong när kvällen kommer.

En dag råkar traktens knarkkung höra hans sång, blir imponerad och erbjuder honom ett arbete. Lobo anar att han hittat sin plats i världen och följer med till det stora palatset, där han till en början lever bättre än på länge. Han äter resterna från middagarna, sover där han hittar en tom bädd och skriver corridos till de som vill höra sina liv äras i sång. I det stora residenset går han nu under namnet Artisten.

Bland kungens hov finns många andra personer, som alla vet sin plats och lyder sin överman. Här finns Fogden som sköter räkenskaperna, Guldsmeden som ser till att alla har vackra smycken och Journalisten som ser till att Kungen får rätt sorts publicitet. Artisten lyssnar på deras berättelser och hittar inspiration till sina sånger. Här finns också Trasan, en ung kvinna som Lobo dras till. Men det är en farlig och våldsam miljö han befinner sig i. Mörkret och hot om våld och död lurar ständigt i bakgrunden.

Kungens trubadur är en kort men intensiv berättelse, där Herrera skildrar ett slags gränsvärld, där helt egna lagar och regler råder.

Jag är verkligen glad att jag upptäckt Nilsson förlag, som har massor med spännande titlar från världens alla hörn i sin utgivning.


Titel: Kungens trubadur
Författare: Yuri Herrera
Översättare: Maria Cederroth
Utgivningsår: 2018
Förlag: Nilsson
Antal sidor: 126

3 kommentarer :

 1. Svar
  1. nu fick jag till det, trevlig midsommar:
   https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/06/midsommar-la-tove-jansson.html

   Radera
  2. Tove och midsommar - kan ju inte bli bättre :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...