fredag 28 september 2018

Komedi i moll av Hans Keilson

Jag hann med ytterligare en roman från tyskan i månadens språk, nämligen Komedi i moll av Hans Keilson.

Boken handlar om det gifta paret Wim och Marie i en holländsk stad under den tyska ockupationen. Utåt sett är de som vilket arbetsamt par som helst, men i själva verket döljer de en hemlighet. I ett rum i huset gömmer de sedan flera månader tillbaka den judiske mannen Nico.

Det är spännande att läsa om situationen ur de hjälpandes perspektiv, hur de riskerar sin tillvaro genom att gömma Nico, men också hur deras goda handlingar ger dem mening och en viss stolthet.

Också Nicos liv i huset skildras. I Keilsons beskrivningar är det lätt att leva sig in i hur svårt det måste vara att hela tiden hålla sig gömd, att smyga sig fram i mjuksulade tofflor, att bara ha schackspel med sig själv och böcker som tidsfördriv. Hur Nicos besök nere i köket för att hjälpa Marie med disken (och få lite mänsklig kontakt) kan vara veckans största händelse.

När så Nico blir sjuk och dör, ställs allt på sin spets. Hur ska de kunna bli av med hans kropp utan att någon förstår att han varit gömd hos dem? Och hur ska han kunna få en anständig begravning? De dråpliga scener som följer är närmast tragikomiska, och för Wim och Marie innebär ett litet misstag att rollerna kastas om.

Komedi i moll är ännu en mycket läsvärd bok från Nilsson förlag.

Titel: Komedi i moll
Författare: Hans Keilson
Översättare: Henrik B. Nilsson
Utgivningsår: 2016 (men urspungligen 1947)
Förlag: Nilsson
Antal sidor: 155

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...