torsdag 27 juni 2019

Månadens språk: Grekland berättar: Fikonträdets sång

I juni är månadens språk grekiska och jag har läst novellsamlingen Grekland berättar: Fikonträdets sång.

Samlingen har en stor bredd och visar på många sidor av det samtida Grekland. Vi får möta 21 författare i sammanlagt 26 noveller, och flera av texterna skildrar livets svårigheter.

I "En grabb från Thessaloniki" av Sotiris Dimitriou stöter några arbetare på en hemlös kille, och tonen är hård och brutal.

I "Snubblade du, eller?" träffas en mor och en dotter för första gången på ett halvår. Mamman vill inget hellre än att nå fram till dottern, men dottern verkar spela ett tufft spel där man inte vet vad som är sanning och lögn. Som läsare tycker man först att dottern verkar onödigt hård mot sin mamma, men sen förstår man att mamman har ett spelberoende och förmodligen har gjort livet svårt för dottern.

I "Klädpoker" träffar en ung kvinna på en gammal klasskompis som hon börjar prata med. Hon ger klasskompisen sin adress och vips står den här kvinnan från förr och hennes pojkvän utanför dörren och behöver någonstans att bo. Pojkvännen verkar inte ha något att ta sig för, men kvinnan försvinner ut på mystiska nattliga jobb som förbryllar huvudpersonen.

Jag har sagt det förr, men jag säger det igen: jag gillar verkligen de här novellsamlingarna i Tranans berättarserie.


Titel: Grekland berättar: Fikonträdets sång
Författare: Loukia Dervi, Nikos Davetas, Alexis Stamatis, Theofano Kalogianni, Vasilis Amanatidis, Galatia Rizioti, Soti Triantafillou, Chroistos Chrysopoulos, Ersi Sotiropoulou, Andonis Peris, Anastasis Sichlimiris, Amanda Michalopoulou, Sakis Serefas, Giorgois Adamidis, Sophia Nikolaïdou, Giorgos Gozis, Sotiris Dimitriou, Glikeria Basdeki, Thodoris Gonis, Ilias L. Papamoschos, Agni Stroubouli
Översättare: Jan Henrik Swahn
Utgivningsår: 2007
Förlag: Tranan
Antal sidor: 270

6 kommentarer :

 1. verkar vara intressant novellsamling

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker man får en väldigt bra bild av ett land och en kultur genom Tranans novellsamlingar.

   Radera
 2. jag gillar också Tranans novellsamlingar. och jag hoppas att du godkänner mitt grekiska inlägg https://mrscalloway.blogspot.com/2019/06/middlesex.html

  SvaraRadera
 3. veckodagar var svårt att hitta:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/06/johan-brundin-mattias-juhlin-och-jag-en.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Har också letat ett tag.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...