torsdag 6 juni 2019

The Stranger Diaries av Elly Griffiths

Jag tycker mycket om Elly Griffiths serie om rättsarkeologen Ruth Galloway, så när jag fick syn på att hon också skrivit vad som beskrivs som en "modern gothic", blev jag nyfiken.

The Stranger Diaries inleds med att en ung kvinnlig lärare hittas mördad. Hennes kollega Clare tar det naturligtvis hårt, och samtidigt som hon sörjer och undrar vem som kan ha gjort något så grymt, måste hon arbeta mer för att täcka upp för det kollegan skulle ha gjort. Clare har också en dotter, Georgie, som går på samma skola, och som hon inte vill ska oroa sig i onödan. I den lilla familjen finns också en charmig liten hund, kallad Herbert.

Herbert är också namnet på hunden i "The Stranger", en berömd novell av författaren R.M. Holland som fram till 1902 bodde i det hus som nu är skolan. Clare har ett specialintresse för R.M. Holland (vilket förmodligen är varför hon döpte sin hund till Herbert), och hoppas en dag kunna skriva en bok om honom.

Griffiths väver skickligt ihop Strangers novell med de händelser som utvecklar sig i boken. Också dagböcker är en sammanhängande tråd - Clare skriver dagbok, vilket ska visa sig få betydelse för handlingen. Men också Georgie skriver och delar sina texter på mysecretdiary.com. En del av handlingen kretsar också kring R.M. Hollands mer privata texter.

Precis som jag gillar Griffiths huvudpersoner i Ruth Galloway-böckerna, växer efterhand min sympati och mitt intresse också för de här personerna. Clare, vacker och lite snobbig, enligt vissa, och kanske i ännu högre grad Harbinder Kaur, en kvinnlig polis, som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar (mamman lagar fantastiskt indisk mat) och inte vågar berätta för dem att hon är lesbisk. Clare, Harbinder och Georgie är en intressant trio.

Jag gillar också hur boken är full av referenser till skönlitteratur, inte bara till R.M. Hollands novell, utan till allt från Harry Potter till Shakespeare. Clare är engelsklärare och både hon och hennes dotter gillar att skriva, så det passar ju bra med alla kopplingar till litteraturen.

Spännande är det också förstås, och det är ganska raffinerat när man får reda på hur allt hänger ihop till slut.


Titel: The Stranger Diaries
Författare: Elly Griffiths
Utgivningsår: 2018
Förlag: Quercus
Antal sidor: 408

2 kommentarer :

  1. intressanta finlandssvenska noveller:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/06/samlade-noveller-av-mirjam-tuominen.html

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...