fredag 14 juni 2019

The Singing Sands av Josephine Tey

Jag valde att läsa The Singing Sands av Josephine Tey nästan uteslutande för att den utlovade en karg skotsk ö som miljö (och kanske lite för att den verkade vara en spännande deckare också).

Josephine Tey (1896-1952) var en skotsk författare som kanske är mest känd för sina sex deckare där Alan Grant, polisinspektör vid Scotland Yard, finns med antingen som huvudperson eller som biperson. The Singing Sands publicerades 1952 och är bok nummer sex i ordningen.

Boken inleds med att Grant är på väg till Skottland för att vila upp sig efter en krävande tid på arbetet. Han har planer på att träffa vänner och mest av allt på att fiska och njuta av lugnet.

På tåget norrut blir han vittne till hur en man hittas död i sin kupé. Bredvid kroppen hittar Grant en tidning som han råkar få med sig, och när han ser vad mannen har skrivit ner på den har han svårt att sluta fundera över mannens öde och vad textraderna egentligen betyder:

"The beasts that talk,
The streams that stand,
The stones that walk,
The singing sand...
...
...
that guard the way
To Paradise"

Så fast Grant egentligen ska ta det lugnt och absolut inte arbeta, dras han ändå in i mysteriet kring den döda mannen. Han börjar göra efterforskningar och följer spåren ut till de Yttre Hebriderna.

Jag gillar The Singing Sands. Det märks att boken har några år på nacken - både vad gäller den språkliga stilen och det lugna tempot, men det är faktiskt riktigt uppfriskande (precis som skildringarna av det skotska landskapet, den friska luften och allt fiskande).


Titel: The Singing Sands
Författare: Josephine Tey
Utgivningsår: 1952, men 2011 i min utgåva
Förlag: Arrow
Antal sidor: 246

2 kommentarer :

 1. tack för tips, John Cheever skriver intressanta noveller:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/06/simmaren-av-john-cheever.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt ny författare för mig, så tack för tips! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...