fredag 21 mars 2014

Bokbloggsjerka i teatermiljö

Idag handlar Annikas bokbloggsjerka om pjäser, vilket jag tycker är extra kul. Frågeställningen är den här:

Har du sett någon pjäs eller liknande som du av en eller annan anledning tvingades att se men som du absolut inte gillade?

Om du vill får du vända på frågan för att i stället berätta om en pjäs eller liknande som alla bara MÅSTE se.

Jag kan ju börja med att säga att jag aldrig någonsin blivit tvingad att se någon pjäs, helt enkelt eftersom jag älskar att gå på teater. Så även om jag till exempel genom skolan någon gång blivit beordrad att se en viss pjäs, har jag snarare sett det som en belöning än som ett nödvändigt ont. Därför tänker jag i min jerka berätta om några positiva teaterupplevelser istället.

Även om jag aldrig skulle få för mig att själv ställa mig på en scen, är det något väldigt speciellt med just teatermiljön. Det är något med lukten (kanske från de gamla dammiga kulisserna) och tystnaden just innan ridån ska gå upp, som är magisk. Det finns många fina gamla teaterbyggnader som förstärker den här speciella känslan - till exempel har vi i min hemstad Kristianstad en väldigt fin teater.Kristianstad teater

Annika skriver att hon aldrig varit något större fan av Shakespeare, och också där måste jag nog vara lite tvärtemot i veckans jerka. Jag tycker nämligen väldigt mycket om William Shakespeare, och har sett många av hans pjäser både på svenska och engelska.

Ett minnesvärt exempel är en föreställning med Rikard Wolff som Richard III just på Kristianstad teater, men de Shakespearepjäser som gjort allra störst intryck på mig har jag sett i England.

Jag har till exempel besökt Shakespeares födelsestad Stratford-upon-Avon flera gånger, och då också passat på att i alla fall se en av de Shakespeare-pjäser som för tillfället satts upp av Royal Shakespeare Company. En av mina absoluta favoriter är Macbeth - den pjäsen är dramatisk, blodig och extra intressant med den starka Lady Macbeth som driver på sin make i hans onda handlingar.
 
Huset där Shakespeare föddes
 
I London höll Royal Shakespeare Company, i alla fall då, till på Barbican, ett kulturkomplex nära the City of London. Härifrån minns jag speciellt en uppsättning av Hamlet. Som ni kanske vet slutar denna tragedi med att alla i pjäsen ligger döda på scenen. När man som åskådare ser att den siste personer har stillnat, gör man sig beredd att börja applådera. Men precis just då började tonerna till The Verves "Bittersweet Symphony" att strömma genom salen, och det blev verkligen en extra häftig avslutning på en mycket gripande pjäs:
 
 
Om du också vill delta i jerkan är det bara att svara på veckans fråga i ett inlägg på din blogg, och sedan lämna en länk hos Annika. Läs hela instruktionen här.

30 kommentarer :

 1. Jag såg Richard III i London när jag var där med jobbet för en evighet sedan. Det jag kommer ihåg är en massa huvuden som flög och hälften av publiken som sov :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska imponerande att de kunde sova trots alla flygande huvud! :-)

   Radera
 2. Jag skulle ju vilja besöka den återuppbyggda Globe theater. Och se Shakespeare. Fast dina alternativ till det är inte så dumma de heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit på the Globe på visning, men tyvärr inte sett någon föreställning där. Men det ska det väl bli nån dag också!

   Radera
 3. Jag håller helt med! Teater är magiskt och Shakespeare är bäst ingen protest :)

  SvaraRadera
 4. Att se Shakespeare "på plats" skulle jag också vilja göra!

  SvaraRadera
 5. Stratford-upon-Avon skulle jag gärna vilja besöka och att sen se en pjäs med Royal Shakespeare Companyt skulle ju vara som grädde på moset.

  SvaraRadera
 6. Är inte så stort fan av shakespeare men hade gärna sett en pjäs eller två ändå :)

  SvaraRadera
 7. Skönt med någon som går mot strömmen. Jag tror att negativ inställning till teater ofta grundar sig i jobbiga påtvingade föreställningar från skoltiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör nog det... Det är synd, tycker jag, för troligen var ju lärarnas avsikt att det skulle bli precis tvärtom.

   Radera
 8. Vilken fantastisk byggnad Kristianstad teater ser ut att vara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är jättefin! Jag hittade ingen bild inifrån salongen, men den är minst lika fin som utsidan!

   Radera
 9. Men vilken fin teater, där hade jag sett på vilken teater som helst,
  MIa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är faktiskt jättefin! Jag njuter varje gång jag är där!

   Radera
 10. Har bara sett Shakespeare "live" i 123 Schtunks versioner. Hysteriskt roligt med publikkontakt och ett ganska svagt grepp om texten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ÄLSKAR 123 Schtunk! Det är hur roligt som helst!

   Radera
 11. Rickard III går ju i Stockholm just nu, ska försöka boka in med sambon och gå, han vill gärna men som vanligt med män så har de lite svårt att själva ta initiativet och planera ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får kanske ge MYCKET tydliga hintar! :-)

   Radera
 12. Har sett ett par Shakespeare-komedier i ny tappning i Sverige och det har varit roligt. Har svårt att tro att jag skulle uppskatta en texttrogen version dock, lite för tungrott för min smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ju originalversionerna, men tycker det är smart också med nya versioner. Det finns ju ett skäl till att pjäserna fortfarande sätts upp och om man kan anpassa det lite mer till vår tid är det kanske bara bra.

   Radera
 13. jag har varit på konsert på Barbican Centre! finst ställe!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det! När jag bodde i London var jag där ganska ofta - på konsert, på bio, på teater. Ganska märkligt bygge. På sätt och vis nästan småfult, men allt fint innehåll gör ju att man gillar det ändå.

   Radera
 14. Jag är ingen teatermänniska, även om de få gånger jag varit på teater varit positiva upplevelser. Utbudet är inte så stort där jag bor, och när jag är i större orter prioriterar jag annat. Kanske borde fundera på att prioritera om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju massor av annat att se och uppleva också, men för mig får gärna besöken innehålla en teaterupplevelse!

   Radera
 15. Håller med till fullo att teater och speciellt Shakespeare är guld.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...