torsdag 20 mars 2014

Glupahungern av Andrea Lundgren

Om någon frågade mig vad Andrea Lundgrens roman Glupahungern (2014) handlar om, skulle mitt spontana svar vara: Skogen. För det är verkligen så att skogen levandegörs i den här boken - den är ett väsen som samspelar med människorna, men som också utövar sin makt över dem.
 
Långt uppe i de norrbottniska skogarna ligger Djuptjärn, väl dold bakom en tät ridå av tallar. Här finns också ett märkligt trestammat träd, som förbinder och föder hela skogen genom sina underjordiska rötter. Skogen i Lundgrens roman är trolsk, sagoaktig och farlig. Skogen påverkar människorna. Det finns något där som lockar och drar, som suger dem åt sig. I boken talas det om Glupan, en drift hos vissa människor som till varje pris måste tillfredställas. De som drabbas blir sökande och rastlösa. Kanske tar de livet av sig eller bara försvinner.
 
I utkanten av denna skog lever familjen Sundqvist, med tre generationer kvinnor som är centrala för romanen. Matriarken Elina, som uppfostrar sina fyra barn och styr på gården, verkar vara den som har minst dragning till skogen. Hennes dotter Ingrid, tystlåten och kärv, tillbringar däremot all sin vakna tid i naturen och verkar ha en inneboende förståelse för det som pågår där långt inne i skogens hjärta. Hon har också en märklig vänskap med Sup-Linus, en äldre enstöring, som bor i en fallfärdig stuga intill träsket. Till sist, Ingrids dotter Baba, stor och vild och med en omättlighet i allt hon tar sig för.
 
Också i sin stil visar Glupahungern på skogens närvaro. Många är de formuleringar där naturen själv blir levandegjord och förmänskligad: "När det skymde ruskade molnen på sina huvuden och lät snön börja sjunka mot jorden som tunga mjällflak" (s. 29). Men romanen har också en slags kärvhet i sin ton, ytterligare förstärkt genom de repliker som talas på gammal norrbottnisk dialekt och som jag läser högt för att kunna förstå.
 
Glupahungern är både säregen och lockande, och jag tilltalas av blandningen av naturmystik och familjerealism. Det är en märklig bok, men definitivt på ett positivt sätt.
 
 
 
Titel: Glupahungern
Författare: Andrea Lundgren
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 237

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...