söndag 2 mars 2014

Novelltema - Ravioli av Klas Östergren

Alldeles nyligen kom nyheten att det blir Klas Östergren som tar över efter Ulf Linde på Svenska Akademiens stol nummer elva. Östergen, född i Stockholm men bosatt på Österlen, har skrivit ett stort antal romaner och noveller, och är också verksam som översättare. Mest känd är han för romanerna Gentlemen (1980) och dess uppföljare Gangsters (2005).

Jag har ännu inte läst någon av Östergrens romaner, men däremot har jag till mitt novelltema hittat Östergrens novell Ravioli, utgiven på Novellix 2013.

Huvudpersonen i Ravioli är författare och får genom sin gamla vän Johnny ett tillfälle att tjäna lite extra pengar på ett bygge. Byggprojektet ska utföras i en av Stockholms förorter, i ett område med lyxiga hus. De ska göra en utbyggnad som ska fungera som ateljé för frun i huset.

Huvudpersonen anländer till byggarbetsplatsen en måndag i april. På plats finns redan Johnnys bror Gugge, som också ska arbeta där, och i manskapsboden väntar nittiosex konservburkar med ravioli. Detta ska vara deras lunch under byggarbetstiden, och texten avslöjar att huvudpersonen aldrig ska komma att kunna äta ravioli igen utan att tänka tillbaka på det som texten ska komma att handla om.

Det finns alltså gott om antydningar att något ska ske, något som man anar inte kommer att bli några angenäma händelser. Östergen skriver i novellen att den också hade kunnat få andra passande namn: "Som Gjutarfrossa, Den förälskade timmermannen eller Kärlek och tjuvlarm." Det här greppet gör också att spänningen byggs upp. Vad är det som ska ske? Utan att avslöja för mycket, antyder de alternativa titlarna att händelserna kommer att kretsa kring kärlek och passion.

Utanför huset finns en syrenbuske som frun i huset envisas med att vilja behålla, trots att den egentligen står lite för nära tillbyggnaden. Syrenen blir symbolisk, och fraser i novellen som "Det var i syrenernas tid" får mig att associera till Hjalmar Gullbergs romantiska dikt "Kyssande vind." I den dikten återfinns just frasen "i syrenernas tid."

Hela novellen pekar mot ett ödesdigert slut. Man anar tidigt att novellens syrendoftande lycka, ska bytas ut mot något helt annat.

För den som är nyfiken på Hjalmar Gullbergs dikt, återger jag den här:
 
Kyssande vind
 
Han kom som en vind.
Vad bryr sig en vind om förbud?
Han kysste din kind,
han kysste allt blod till din hud.
Det borde ha stannat därvid:
du var ju en annans, blott lånad
en kväll i syrenernas tid
och gullregnens månad.

Han kysste ditt öra, ditt hår.
Vad fäster en vind
sig vid, om han får?
På ögonen kysstes du blind.
Du ville, förstås, ej alls
i början besvara hans trånad.
Men snart låg din arm om hans hals
i gullregnens månad.

Från din mun har han kysst
det sista av motstånd som fanns.
Din mun ligger tyst
med halvöppna läppar mot hans.
Det kommer en vind och går:
och hela din världsbild rasar
för en fläkt från syrenernas vår
och gullregnens klasar.


Titel: Ravioli
Författare: Klas Östergren
Utgivningsår: 2013
Förlag: Novellix
Antal sidor: 28

Titel: "Kyssande vind" ur Kärlek i tjugonde seklet
Författare: Hjalmar Gullberg
Utgivningsår: 1933
 

4 kommentarer :

 1. jag köpte några vackra noveller på bokmässan men ingen av Klas Östergren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Novellix noveller är verkligen vackra!

   Radera
 2. det var ett bra tips, Helena! den köper jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade både innehållet och utsidan! Kul att läsa något av en så aktuell författare!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...