onsdag 12 mars 2014

Ugglans Vårquiz

Här i Skåne har våren äntligen kommit - solen skiner, fåglarna sjunger som galna och överallt sticker små krokusar upp sina huvuden. Vad passar då bättre än att testa sina bokkunskaper just vad gäller vårliga texter?
 
Så ta en paus, och roa dig med att svara på frågorna nedan! Som vanligt hittar du svaren längst ned på sidan.
 
                                            Lycka till!

 
1. Vem har skrivit den berömda vårdikten, som inleds med dessa rader?"Ja visst gör det ont när knoppar brister.
    Varför skulle annars våren tveka?"
2. Vår i Bullerbyn, skriven av Astrid Lindgren och illustrerad av Ilon Wikland, är en riktig hyllning till våren! Men vad heter egentligen barnen i Bullerbyn? Se hur många du kan komma på! 

3. Majgull Axelsson skrev år 1997 en roman med en vårmånad i titeln. Boken handlar om Desirée som ligger förlamad i sin sjukhussäng, oförmögen att ens tala. Trots sin belägenhet utnyttjar hon ändå sina krafter till att sätta käppar i hjulet för sina tre systrar. Vad heter romanen?
 

4. Påsken infaller ju om våren, och år 1900 skrev denne svenske författare ett drama med just namnet Påsk. Hans hustru nummer tre i ordningen fick spela huvudrollen som Eleonora. Vem är författaren? För en bonuspoäng: Vad heter hustrun?


(På bilden nedan syns hustrun i en annan av sin makes pjäser)


5.  Vilken av Astrid Lindgrens karaktärer, gör varje vår sitt berömda vårskrik?

 
 
6. Johan Theorin har skrivit en kvartett av spänningsromaner som alla utspelar sig på Öland. Varje bok representerar en av de fyra årstiderna, så min fråga är förstås: Vilken titel utspelar sig om våren?
 
 

7. An April Shroud är den fjärde boken i en serie av en manlig engelsk deckarförfattare. Seriens huvudpersoner heter Dalziel och Pascoe, men vad heter författaren?

 
8.  Elsa Beskow har skrivit och illustrerat många barnböcker. Bland annat har hon gjort bilder till några av våra mest älskade barnvisor, till exempel den om blåsippan:
 
"Blåsippan ute i backarna står,
niger och säger att nu är det vår."Vem var det som tonsatte visan om blåsippan?File:Flower hepatica.jpg

De rätta svaren:
1. Karin Boye 2. Britta och Anna (i Norrgården), Lisa, Lasse, och Bosse (i Mellangården) och Olle och Kerstin (i Sörgården) 3. Aprilhäxan 4. August Strindberg och Harriet Bosse 5. Ronja Rövardotter 6. Blodläge 7. Reginald Hill 8. Alice Tegnér

6 kommentarer :

 1. Fråga 1; hennes grav finns i Alingsås.

  SvaraRadera
 2. Jag klarade alla utom 6 och 7, helt tydligt är samtidslitteratur inte mitt forte. Men en liten invändning har jag: Strindbergs andra hustru var Frida Uhl, Harriet Bosse var faktiskt hans tredje hustru :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart var hon det - tror bestämt att vårsolen gjort mig lite snurrig ;-)

   Radera
 3. Missade hälften av bullerbybarnen och fråga 6 och 7, men känner mig nöjd :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...