lördag 18 januari 2020

Björnkvinnan av Karolina Ramqvist

Björnkvinnan är den första romanen jag läser av Karolina Ramqvist (jag har tidigare läst hennes Det är natten: författaren och den som skriver). Vad som lockade mig särskilt med Björnkvinnan var precis det som vissa verkar ha haft svårt för, nämligen att boken skulle handla nästan mer om författaren än om den så kallade björnkvinnan i romanens titel.

Bokens berättarjag är en författare som hör talas om Marguerite de la Rocque, en ung adlig kvinna som på mitten av femtonhundratalet följer med sin förmyndare på en upptäcktsresa till Nordamerika. Någonting händer mellan Marguerite och en man på båten, det blir en skandal och hennes förmyndare sätter då av henne på en öde ö. Otroligt nog lyckas Marguerite överleva på ön och blir så småningom räddad och kan återvända till civilisationen. Författaren blir närmast besatt av berättelsen om björnkvinnan, hon läser allt hon kommer över om henne, studerar kartor och besöker platser som kan ha en koppling till kvinnans liv.

Jag tycker om att vara i författarens huvud, att ta del av hennes tankar och fakta om kvinnan hon studerar. Hon har ett liv med man och barn och det är intressant att se hur hon navigerar i sin tillvaro, samtidigt som hon hela tiden är oförmögen att släppa projektet med Marguerite. Hon noterar också tecken i sin vardag, sammanträffanden som leder henne tillbaka berättelsen. Hon råkar hitta en bok om Marguerite, hon råkar bo på ett hotell som är en kopia av ett slott där Marguerites förmyndare bodde, hon inser att en viktig plats i berättelsen är en by där hon faktiskt redan tillbringat mycket tid i sin ungdom. Det är som om hon hela tiden vill förstå vad det är berättelsen vill henne, och varför hon inte kan släppa den.

Ytterst handlar boken för mig om om kvinnors situation, både historiskt och i vår tid, men också om vilken roll en författare, och kanske främst en kvinnlig författare, har och har haft. Björnkvinnan är en fascinerande bok, både på grund av Marguerites smått otroliga livsöde och på grund av författarens mycket tydliga närvaro.


Titel: Björnkvinnan
Författare: Karolina Ramqvist
Utgivningsår: 2019
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 347

4 kommentarer :

 1. jag har läst ett par titlar av Karolina Ramqvist tidigare som jag gillat. det förefaller som om jag skulle gilla Björnkvinnan också

  SvaraRadera
 2. Intressant beskrivning av boken, innan jag läste detta så hade jag nog inte övervägt boken. ska bli intressant, undrar om den finns som ljudbok?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte så bra koll på det där med ljudböcker... Absolut en intressant bok!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...