torsdag 30 januari 2020

Litteraturpristolvan: Den nakne mannen och mannen i frack av Dario Fo

Jag har som ett ständigt pågående projekt att läsa något av alla författare som tilldelats Nobelpriset i litteratur. Jag har läst alla kvinnor (betydligt färre än männen) och många av de som fått priset de senare åren. Men mycket återstår.

I min utmaning Litteraturpristolvan finns förstås Nobelpriset med, och eftersom Månadens språk hos Scylla är italienska i januari, tänkte jag slå till på att läsa något av den italienska dramatikern Dario Fo. Han tilldelades Nobelpriset 1997.

Jag har för övrigt fortfarande inte riktigt bestämt om jag verkligen ska vara med i Månadens språk (som jag själv höll i 2018 och 2019), men det är ju en väldigt kul utmaning... Jag smyger med i januari i alla fall, och sen får jag se hur det går.

Den nakne mannen och mannen i frack är nog en typisk Dario Fo-pjäs. Han har skapat vad som brukar kallas Dario Fo-farsen, ett slags blandning av Commedia dell' arte och den absurda teatern. I den här pjäsen får vi stifta bekantskap med två gatsopare, en kvinna, en naken man, en polis och en man i frack. Den nakne mannen får hjälp av gatsoparen att gömma sig i soptunnan, för att han inte ska upptäckas utan kläder och bli haffad av polisen. Men den är många förvecklingar, klädbyten personerna emellan och absurda vändningar innan pjäsen är över. Det är ofta dråpligt men man anar också hela tiden samhällskritiken, t ex skillnaden mellan de som har högt och lågt anseende i samhället.

Det skulle vara riktigt kul att se en Fo-pjäs uppförd på teatern, men det funkar fint att läsa dramatik också.


Titel: Den nakne mannen och mannen i frack
Ur: Dario Fo x 4
Författare: Dario Fo
Översättare: Anna Barsotti och Carlo Barsotti
Utgivningsår: 1994
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 52

4 kommentarer :

 1. Jag måste läsa Dario Fo jag också. Har precis kommit igång med att läsa dramatik, men av någon anledning känns det svårare med det mer moderna än klassikerna.

  SvaraRadera
 2. ny titel, kvinnorna har jag läst, många män också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit kul att ha läst alla, tycker jag. Nån dag ska jag väl lyckas :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...