onsdag 15 januari 2020

Litteraturpristolvan: Alla är ledsna nuförtiden av Bart Moeyaert

Den första boken jag läst till utmaningen Litteraturpristolvan är Alla är ledsna nuförtiden av belgiske Bart Moeyaert. Författaren tilldelades ALMA-priset 2019.

Boken handlar om tolvåriga Bianca som ständigt känner sig bortvald, för att hennes lillebror Alan har blivit hjärtopererad flera gånger och behöver mycket av mammans uppmärksamhet och för att föräldrarna är skilda och hennes pappa har flyttat och bor med en ny kvinna.

Bianca är en person som inte säger så mycket, men som har hur mycket tankar som helst inom sig. Hennes mamma säger att hon är vildsint och pappan verkar ha kallat henne ohanterlig när han förklarar att hon kanske inte behöver kommer så ofta till honom och den nya frun. Det verkar inte helt enkelt att vara Bianca.

Men en dag kommer en kompis till Alan till huset för att leka, och det visar sig att hans mamma är Billie King, en teveskådis som Bianca beundrar. Det är med hjälp av Billie och de saker hon säger som Bianca mot slutet av boken verkar hitta en strategi för hur hon ska kunna vara den Bianca hon vill vara, och hur hon ska kunna visa den här sidan och komma överens bättre med alla i familjen.

Jag gillar Moeyerts bok. Han låter hela tiden läsaren vara medskapare i det som händer, och trots att boken har ett lättillgängligt språk och inte är så lång, ryms en stor läsupplevelse under ytan. Jag hoppas att fler av Moeyaerts böcker blir översatta till svenska.


Titel: Alla är ledsna nuförtiden
Författare: Bart Moeyaert
Översättare: Annika Johansson
Utgivningsår: 2019
Förlag: Lilla Piratförlaget
Antal sidor: 152


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...