torsdag 8 oktober 2020

Dubbelporträtt av Agneta Pleijel

I sin senaste roman Dubbelporträtt utgår Agneta Pleijel från mötet mellan deckarförfattaren Agatha Christie och den österrikiske konstnären Oskar Kokoschka. 

Christies barnbarn Mathew vänder sig till ett galleri i London där Kokoschkas målningar ställs ut, och frågar vad det skulle kosta att få konstnären att måla ett porträtt av hans mormor. Först är både konstnären och motivet ovilliga till idén, men till slut går de ändå med på att genomföra projektet. Boken är uppdelad i de olika sittningarna som görs för porträttet. 

De börjar samtala - Kokoschka vill veta mer om Christie för att riktigt kunna förstå henne, men det börjar med att han börjar berätta sin egen historia. Efterhand närmar de sig varandra och också Christie berättar episoder ur sitt liv, till exempel hur hon blev bedragen av sin första man och då för en period försvann och till och med blev efterlyst. Det är sveken de tycks återkomma till. Även Kokoschka blev sviken när hans första kärlek Alma Mahler lämnade honom. 

Huvudpersonerna har olika inställningar till konsten och till mycket annat också. Men ålderdomen förenar dem, och livserfarenheten och kärleken som de båda fått uppleva. När de först träffas undrar Christie vad de ska tala om. Kokoschka svarar: "Låt oss tala om döden, kärleken och konsten, förslår han, i valfri ordning." Det är verkligen intressant att få "tjuvlyssna" till detta samtal, på Pleijels avskalade och njutbara prosa.


Titel: Dubbelporträtt: En roman om Agatha Christie och Oskar Kokoschka
Författare: Agneta Pleijel
Utgivningsår: 2020
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 204



4 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...