söndag 4 oktober 2020

Esperanza av Jakob Wegelius

Jag har läst Esperanza av Jakob Wegelius, en bok som egentligen är tänkt för läsåldern 6-9 år men som passar fint även för vuxna läsare.

Boken handlar om Halidon, en liten figur som cyklar på enhjuling och jonglerar med bollar. Han bor tillsammans med Kaptenen som han träffade när de arbetade på samma cirkus.

En dag när Halidon är klar med sin föreställning utanför Rådhuset och kommer hem, upptäcker han att Kaptenen är borta. Han har förberett mat åt Halidon, fiskpinnar och potatis, och trots att inget egentligen verkar konstigt, får Halidon en märklig känsla i kroppen. Han känner på sig att något inte står rätt till och mitt i natten när Kaptenen fortfarande inte dykt upp, ger sig Halidon ut i mörkret för att försöka hitta honom.

Han letar på Ellas jazzcafé där Kaptenen brukar lyssna på musik, han letar på den bänk där Kaptenen brukar sitta och tänka. Men ingenstans hittar han sin vän. Efter ett tag träffar han på en herrelös hund som han motvilligt gör sällskap med. Tillsammans tar de sig fram genom natten.

Jag gillar Esperanza. Det är en berättelse som handlar om trygghet och vänskap och om modet att våga stå på egna ben. 


Titel: Esperanza
Författare och illustratör: Jakob Wegelius
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 128


2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...