söndag 11 oktober 2020

Litteraturpristolvan: Vänta på vind av Oskar Kroon

När Litteraturpristolvan kom till Augustpriset valde jag att läsa 2019 års vinnare för bästa barn- och ungdomsbok, Vänta på vind av Oskar Kroon.

Boken är tänkt för mellanåldern och handlar om Vinga som älskar havet. Hemma i stan är det mesta jobbigt. Pappa har träffat en annan kvinna och lämnat familjen, och både Vinga och mamma är ledsna. Vinga har inte heller särskilt lätt för att få kompisar.

Hennes fristad är ön där hennes morfar bor. Här kan hon vara sig själv och under sommarlovet för hon och morfadern en okomplicerad tillvaro där. Vinga får en gammal snipa som hon ska göra sjöduglig och hon drömmer om att vara kapten på havet.

En dag träffar hon en tjej i sin egen ålder på ön. Rut är barnbarn till tanten som har affären. Rut pratar om hur mycket hon saknar livet hemma i stan, hon verkar cool och känns som Vingas totala motsats.  Men i små steg verkar de ändå kunna närma sig varandra.

Jag gillar verkligen Vänta på vind. Precis som i Kroons förra bok, Mitt fönster mot rymden, skildras starka känslor i en fin berättelse. Oskar Kroon har också alldeles nyligen kommit med sin tredje bok, Överallt och ingenstans. Den vill jag också läsa.


Titel: Vänta på vind
Författare: Oskar Kroon
Utgivningsår: 2019
Förlag: Brombergs
Antal sidor: 205

2 kommentarer :

  1. tyckte mycket om denna, fin på flera sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst var den bra! Hela livet finns ju med, på sätt och vis.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...