fredag 19 mars 2021

Månadens tema: Vitt hav av Roy Jacobsen

Månadens tema i mars har varit "nästa bok i serien" och jag passade på att läsa Vitt hav av Roy Jacobsen. Det här är den andra delen i serien om Ingrid som växer upp på en karg nordnorsk ö (jag tyckte också mycket om den första delen, De osynliga).

I Vitt hav är Ingrid vuxen och tiden är de sista åren av andra världskriget. Hon återvänder till sin barndomsö och börjar ordna till det som går, i väntan på att hennes familj också ska återvända. 

En dag upptäcker hon döda kroppar som flyter i land på ön och hon förstår att något skett ute på det omkringliggande havet, även om hon inte hör något om exakt vad det är som har hänt. Till slut finner hon också en man som fortfarande lever. Han är riktigt illa däran, men hon tar hand om honom och får honom sakta att bli bättre. 

Hon och mannen tyr sig till varandra och inleder ett kärleksförhållande. Hon förstår först inte vilken nationalitet han är, kanske tysk eller rysk, och hon inser att hon måste hålla honom gömd, eftersom kriget fortfarande rasar där ute.

Precis som i De osynliga är det ett hårt liv Ingrid lever. Både för att klara livhanken genom fiske, att plocka dun och ägg från fåglar, och förstås eftersom kriget gör det svårt för alla. Men det som hela tiden lyser igenom är människornas vilja att hjälpa varandra, särskilt Ingrid som har ett stort hjärta. Det är väl också det enda sättet att överleva i en så ogästvänlig tid.

Nu har jag Fartygets ögon, den tredje delen om Ingrid, att se fram emot. 


Titel: Vitt hav
Författare: Roy Jacobsen
Översättare: Staffan Söderblom
Utgivningsår: 2016
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 222

5 kommentarer :

 1. Svar
  1. Jag tycker väldigt mycket om den här serien. Nu har jag lånat hem den tredje delen också från biblioteket.

   Radera
 2. Jag gillar verkligen serien om Ingrid! Har du tänkt på omslaget till just denna delen? Det där som vid en första, snabb anblick ser ut som några holmar ute i kustbandet ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet! Såg det inte alls först - det är riktigt snyggt och obehagligt!

   Radera
  2. Samma för mig – det tog ett tag innan jag såg. Håller med dig; både snyggt och obehagligt på samma gång. Hu!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...