torsdag 11 mars 2021

The Actual av Saul Bellow

Genom The Actual av Saul Bellow har jag bekantat mig med ännu en Nobelpristagare från listan över alla vinnarna genom åren. Den kanadensisk-amerikanske författaren tilldelades priset 1976 och The Actual är ett av hans sista verk, från 1997.

Boken utspelar sig i Chicago och handlar om Harry Trellman, en man som känner att han inte riktigt hör hemma i något sammanhang alls. Samtidigt är han en ovanligt god observatör av andra människor och händelser, något som multimiljonären Sigmund Adletsky lägger märker till. Han tar Harry till sin rådgivare och inser så småningom att Harry aldrig kommit över sin ungdomskärlek, Amy Wustrin. Adletsky hyr in Amy som sin inredare och ser till att hennes och Harrys vägar korsas igen.

The Actual är alltså en berättelse om den första kärleken, men det är inte en särskilt romantisk bok. Åren har gått och varken Harry och Amy har direkt gått runt och väntat på den rätte. Inte förrän Harry gör sällskap med Amy på kyrkogården där hennes exmakes grav ska flyttas, kommer han sig för att förklara sina känslor för henne.

Jag gillar verkligen The Actual och kan tänka mig att läsa mer av Saul Bellow. Det finns många titlar att välja på. 


Titel: The Actual
Författare: Saul Bellow
Utgivningsår: 1997 (men min utgåva är från 2008)
Förlag: Penguin Classics
Antal sidor: 128

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...