torsdag 13 maj 2021

Arvsled & avgöranden - fyra noveller från Novellix

Arvsled och avgöranden är den senaste novellasken från Novellix, med texter av inga mindre än Jamaica Kincaid, Märta Tikkanen, Annika Norlin och Karin Smirnoff.

I Jamaica Kincaids novell "Biografi över en klänning" förflyttas vi till författarens barndom, där detaljerna kring en klänning berättar om förhållandet mellan en flicka och en mamma.

Hos Märta Tikkanen hamnar vi i novellen "Det finns en skräck på bottnen" hos en kvinna och hennes älskare. Det som ska vara en kravfri kärleksrelation visar sig också innehålla missförstånd och svårigheter att fullt ut mötas.

Annika Norlins novell "Arvsled" kommer från samlingen Jag ser allt du gör. Texten handlar om en kvinna som arbetar i hemtjänsten och försöker få tillvaron att gå ihop för sig och sin dotter. Samtidigt trasslar hon in sig i en relation med en gift man, och hela tiden finns tankarna på kvinnans egen mamma och hennes misslyckanden i bakgrunden. Kan brister och beteenden gå i arv?

Den fjärde novellen i asken är Karin Smirnoffs "Missing People", som först skrevs och spelades in för Sveriges radio. Novellen handlar om en man och en kvinna som reser till sitt nyinköpta norrländska torp. De träffar på personer från Missing People som letar efter en försvunnen person, och kvinnan får också reda på att det skett en familjetragedi just i deras torp. Detaljerna runt omkring ringar in kvinnans känsla av att ha fått nog av sitt eget äktenskap.

Jag passar på att skriva in novellen "Arvsled" i Novellflätan.

2 kommentarer :

  1. funderar på att köpa den här asken. väldigt bra urval. Missing People har jag lyssnat på. för övrigt har det gått åt pipsvängen med så gott som alla utmaningar redan nu. det blev en eller annan nätbokcirkel för mycket. Novellflätan har jag tappat. Månadens tema kan jag kanske rekonstruera. får försöka bättra mig. så fint ditt bygge ser ut! trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En av de bättre boxarna, med idel favoriter!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...