söndag 9 maj 2021

Stöld av Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius roman Stöld handlar om samerna och renskötarlivet i norra Sverige.

Huvudpersonen heter Elsa och är i bokens inledning nio år. En fin dag i januari skidar hon upp till rengärdet och blir vittne till hur en man står med en blodig kniv över en av renarna. Hon känner genast igen att det är hennes egen ren, Nástegallu, som ligger där död. 

Mannen hotar Elsa och skrämmer henne till tystnad, men han märker inte att han tappar renens öra som han skurit av för att det inte ska gå att identifiera vems ren det är. Elsa plockar upp örat och behåller det som en hemlighet genom alla år. Hon vågar inte heller avslöja, varken för polisen eller någon annan, att hon faktiskt hade kunnat identifiera vem tjuvjägaren är.

I romanen får vi också följa Elsa i vuxen ålder, i hennes vardag i en renskötarfamilj i en by där släkten och gemenskapen är viktig och livet med renarna är en livsstil. 

Sedan generationer tillbaka finns det spänningar mellan samerna och andra bybor. Vissa ägnar sig åt tjuvjakt och några är riktigt grymma i sina handlingar, totalt utan respekt för vare sig renar eller samernas situation. När renägarna ringer efter polisen, dröjer det alltid för länge innan de är på plats, om de över huvud  taget kommer dit. Vidare får de samiska barnen utstå hat från de andra barnen i skolan och ordet lapp används nedsättande av både barn och vuxna. Jag får en känsla av hopplöshet när jag läser, och en undran om situationen någonsin ska vända. Dessutom skildras hur människornas miljöpåverkan förändrar klimatet, vilket försvårar för rennäringen.

Som motvikt skildrar Laestadius kärleken till naturen, till renarna och gemenskapen. Jag tycker också om att hon låter Elsa, en kvinna, ta plats i rennäringen och i kampen mot tjuvjakten, något som inte anses självklart i en traditionellt manlig sfär. En annan av bokens styrkor är att hon porträtterar även den grymmaste tjuvjägaren med ett djup som gör att man som läsare kan förstå hur någon kan hamna så fel i livet.

Jag gillar verkligen Stöld. Det är en oavbrutet gripande, upprörande och spännande roman. 


Titel: Stöld
Författare: Ann-Helén Laestadius
Utgivningsår: 2021
Förlag: Romanus & Selling
Antal sidor: 441


 

4 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...