lördag 13 november 2021

Nobelnoveller till Novellflätan

Jag har läst Novellix senaste box med noveller av Nobelpristagare. Jag var bekant med alla författarna sedan tidigare, men hade aldrig läst just de här texterna.

I Sigrid Undsets Småflickor läser vi om den ibland komplicerade vänskapen mellan Siv och Elna. Ibland är de bästa vänner, ibland är de snarare konkurrenter. Undset tilldelades Nobelpriset 1928. 

Året efter blev Thomas Mann Nobelpristagare, och hans Järnvägsolyckan beskriver en tågresa mellan München och Dresden som inte slutar väl.

I Gabriel García Márquez novell Kvinnan som kom klockan sex besöker en kvinna alltid en viss bar precis vid samma tid. Mannen i baren är alltid snäll mot henne och erbjuder mat även när hon inte har pengar. Men så hävdar kvinnan plötsligt att hon den här dagen var på plats i baren redan kvart i sex. Är mannen villig att ljuga för hennes skull, och varför behöver hon ett alibi? García Márquez tilldelades Nobelpriset 1982.

Den fjärde novellen i presentasken är skriven av Olga Tokarczuk, 2018 års vinnare. En sann historia handlar om en professor som befinner sig på en konferens i en främmande stad. När han bestämmer sig för att promenera en sväng innan han går tillbaka till hotellet inför kvällens festligheter, blir han vittne till en olycka. En kvinna ramlar och slår huvudet i marmorgolvet. Ingen annan stannar för att hjälpa henne, och när professorn skyndar fram och försöker se hur det är med kvinnan, leder det till att han själv blir misstänkt för att ha skadat henne. Med blodig skjorta tvingas han springa från platsen och sedan går det mesta fel.

Jag gillar verkligen alla de här novellerna, och de passade också precis in på de rader jag hade kvar att fylla i på Novellflätan. Alltså kan jag konstatera att en av 2021 års läsutmaningar är klar. 


Titel: Småflickor
Författare: Sigrid Undset
Översättare: Gun-Britt Sundström
Utgivningsår: 2021 (men ursprungligen 1918
Förlag: Novellix
Antal sidor: 21

Titel: Järnvägsolyckan
Författare: Thomas Mann
Översättare: Linda Östergaard
Utgivningsår: 2021 (men ursprungligen 1909)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 20

Titel: Kvinnan som kom klockan sex
Författare: Gabriel García Márquez
Översättare: Jens Nordenhök
Utgivningsår: 2021 (men ursprungligen 1947)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 24

Titel: En sann historia
Författare: Olga Tokarczuk
Översättare: Jan Henrik Swahn
Utgivningsår: 2021 (men ursprungligen 2018)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 26

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...