torsdag 18 november 2021

Löpa varg av Kerstin Ekman

Löpa varg av Kerstin Ekman  handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare och ledare för traktens jaktlag. I romanens inledning är han ute i skogen och uppmärksammar spår i snön, så stora att han förstår att de måste komma från en varg. 

Det här mötet får Ulf att omvärdera hur han tänkt på jakten, djuren och skogen. Det är som att han lever sig in i vargens tillvaro och han börjar ifrågasätta skälen till att han dödat så många djur. Han tänker tillbaka på sitt liv och börjar läsa i sina jaktjournaler, ända sedan ungdomens första harjakter. Jag tycker verkligen om hur Ekman skildrar Ulf och hur han gör som ett livsbokslut på ålderns höst. 

Jag gillar också hur hon framställer förhållandet mellan Ulf och Inga, hans fru sedan många år. De känner varandra utan och innan, men har fortfarande stor respekt och förståelse för varandra. De vet varandras egenheter och tolkar på ett kärleksfullt sätt den andres behov. Och även om de ryker ihop emellanåt blir skavet mellan dem aldrig långdraget. 

Löpa varg är verkligen en fint porträtt av en äldre man, men också av äktenskapet och faktiskt ett helt vanligt liv. Dessutom gillar jag hur Ekman skildrar skogarna och djuren, med stor kännedom och alltid på ett fulländat språk. För mig är Löpa varg en av årets bästa läsupplevelser.


Titel: Löpa varg
Författare: Kerstin Ekman
Utgivningsår: 2021
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 180

2 kommentarer :

 1. Helt fantastisk bok. Kerstin Ekman har gått in under huden på Ulf och tagit fram känslor och funderingar på ett helt liv. Var det rätt handlat, var det värt det?
  Naturskildringarna är starka, de tar dig in i det som är viktigt med naturen. Vi, naturen, allt är ett. Kerstin Ekman visar upp naturen, som den "moderna" människan avskärmat sig från, hur väl vi behöver den för att må bra.
  Har läst ett par böcker av Kerstin Ekman innan som jag tyckt om. Framför allt hennes språk, ett kargt men ändå ordrikt språk. En norrländsk ton kanske man kan säga. Men hon har framför allt hittat de nödvändiga orden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med! Kerstin Ekman är en av mina favoritförfattare.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...