söndag 27 mars 2022

Kaffepaus à la Eva & ALMA

Jag förgyller kaffepausen med att läsa om ett par av Eva Lindströms bilderböcker: Alla går iväg och Kom hem Laila

Lindström tilldelades ju ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award) tidigare i veckan, ett pris som går till en författare, illustratör eller en organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga. Tidigare har också svenska Barbro Lindgren vunnit, men priset är alltså internationellt och har tilldelats författare från många olika länder.

I Alla går iväg blir Frank ensam. Han ser hur de andra har det kul tillsammans, men tycker samtidigt att allt är som vanligt. Han gråter tårar ner i en kastrull och kokar marmelad. De andra blir nyfikna på vad Frank håller på med och till slut vill de nog ändå komma och äta rostat bröd och dricka te hos Frank.

Kom hem Laila börjar direkt med textraden "Du får en luftmadrass", och vi ser Laila ensam i ett ödsligt ökenlandskap. På varje sida erbjuds hon sedan saker, som en sjö, en stig och en hallonyoghurt, om hon bara kommer hem till de andra. Precis som i Alla går iväg är det mycket bild och bara lite text i boken.

Jag gillar verkligen Lindströms sätt att berätta. Böckerna tar ofta upp stora och allvarliga frågor, men ändå med en alldeles speciell humor, och illustrationer som man verkligen känner igen som Lindströms, så fort man ser dem.

Eva Lindströms böcker ges ut på Alfabeta bokförlag.

2 kommentarer :

  1. tittade på dessa på vårt lilla bibliotek

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker Lindströms böcker är väldigt speciella. Gillar!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...