fredag 16 maj 2014

Bokbloggsjerka - om att köpa böcker man redan läst

I Annikas bokbloggsjerka ställs den här veckan följande fråga:
 
För dig som läser e-böcker: brukar du köpa en fysisk bok av en e-bok som du har gillat?
 
För dig som inte läser e-böcker: kan du ge exempel på en bok som du t.ex. lånat på biblioteket, gillat och sedan köpt ett eget ex. av?
 
Jag läser en del e-böcker, även om jag fortfarande oftast väljer den traditionella boken om jag kan. Men hittills har jag inte hamnat i situationen att jag också känner att jag absolut måste äga ett fysiskt exemplar av en e-bok jag har läst.
 
Faktum är att jag inte heller kan minnas ett enda tillfälle när jag köpt en bok efter att först ha lånat den på biblioteket. Hm... jag har kanske ett mindre bokägarbegär än jag trodde? Eller också ser jag till att direkt köpa det som jag absolut vill ha i mina hyllor.
 
 
Det jag kan komma ihåg, även om det är ganska längesedan nu, är att jag efter att bara ägt slit-och-släng-pocketar av någon bok, sedan uppgraderat mig till att också skaffa de inbundna varianterna. Detta gällde Gabriel García Márquez Hundra år av ensamhet och Carl-Johan Vallgrens Den vidunderliga kärlekens historia.
 
Hur svarar du på Annikas fråga?
 
Och psst...! Om du gillar att svara på frågor om böcker, är du hjärtligt välkommen att klicka in på min bokfråga om barndomens favoritböcker!
 

28 kommentarer :

 1. jag har habegär för vissa böcker :)

  SvaraRadera
 2. Jag lånar väldigt sällan böcker och om jag gör det är det för att jag av någon anledning vill läsa den, men inte äga den. I alla fall nu för tiden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt jag lånar mer böcker nu är någonsin förr. Men jag har ju ganska många inköpta böcker hemma redan...

   Radera
 3. När jag nästan bara lånade böcker så dök det ibland upp någon som jag ville äga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa vill man förstås själv ha hemma i hyllorna.

   Radera
 4. Är nog inne lite på samma sak som du, att vill jag äga en bok fysiskt så ser jag till att köpa den så från början. Men kan definitivt tänka mig att "uppgradera" om det så faller sig. Nu är det mesta jag läst hittills gratis böcker med något enstaka undantag, och då känns det ju såklart lite annorlunda. Men man kan ju också alltid önska sig en bok som man verkligen gillat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokpresenter är ju alltid uppskattade!

   Radera
 5. Jag håller med, jag brukar välja noga vilka böcker jag vill köpa (att-ha-kvar-potential: ffa geniala författare och klassiker) och vilka jag vill låna och för det mesta funkar det systemet fint!

  SvaraRadera
 6. Jag lånar mycket på bibblan och jag köper också ibland ett eget ex av boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bibliotek är helt oslagbart. Man kan låna hem precis hur mycket som helst, och testa lite vad som helst också.

   Radera
 7. Håller med, om man verkligen vill ha en bok köper man den direkt. Har man läst den finns det ingen anledning att köpa den :)

  SvaraRadera
 8. Jag lånar sällan på bibblo nu för tiden, nu köper jag det mesta istället :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med mig är det faktiskt precis tvärtom :-)

   Radera
 9. Jag har några slitna pocket som jag funderar att kolla efter inbundna på second hand.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Second hand är ju alltid ett bra alternativ, och kul när man trillar på något man verkligen gillar för en billig peng.

   Radera
 10. Mitt bokägarbegär är stort. Jag gillar att se raderna av böcker i hyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också att titta på böckerna! Jag lånar massor på bibblan, men jag har ju redan ganska gott om gamla inköp i hyllorna.

   Radera
 11. jag ska snart göra ett inlägg om barndomens böcker. måste tänka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser fram emot att läsa om din barndoms böcker!

   Radera
 12. Det händer att jag köper ett eget ex av en bok jag redan lånat från bibblan och läst. Senast var det nog Jellicoe road som jag ville ha ett eget ex av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jellicoe road är ju faktiskt väl värd en plats i vilken hylla som helst! Fast jag lyckades nöja mig med ett bibliotekslån på den också :-)

   Radera
 13. Slit-och-släng...?? Jag som föredrar pocket framför inbundet (får plats i väskan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slarvigt uttryckt av mig kanske... Jag menar ju inte att jag slänger dem, men just de här två exen var nog ganska slitna redan från början. Faktum är att jag tycker jättemycket om pocket! Jag föredrar att läsa i pocket (alldeles lagom att hålla i och att ha ned sig), men jag gillar inbundet att titta på i bokhyllan.

   Radera
 14. Jag har inte testat e-böcker än, men det är mycket för att jag gillar att ha mina böcker fysiskt runt mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också vanliga böcker, men tycker e-böcker är ett bra komplement.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...