onsdag 21 maj 2014

Bokcirklande om Fjärilseffekten


Igår kväll var det dags för en träff med min bokcirkel igen. Det är alltid lika trevligt, och något man verkligen ser fram emot varje gång. Mest för alla bra böcker vi diskuterar, men naturligtvis också för sällskapet och den goda fikan som det alltid bjuds på.
 
Igår pratade vi om Karin Alvtegens Fjärilseffekten. På försättsbladet till boken kan man läsa en definition av vad fjärilseffekten innebär: "En marginell påverkan i systemet kan på sikt få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans." Det är den här grundidén som Alvtegen utgår ifrån när hon skriver om Bodil, Andreas och Viktoria. Vi får växelvis följa deras liv - både i nutid och i tillbakablickar - och det blir oerhört tydligt att de val man gör i livet, kan få konsekvenser som drabbar inte bara en själv, utan också andra människor. Ens barn, men också människor som bara råkar hamna i vägen när en händelse leder till nästa händelse, och så vidare... Om någon inte agerat just så, hade kanske saker och ting inte utvecklat sig på just det där sättet. I boken blir konsekvenserna både av ondo och av godo, och som vanligt är Alvtegen mästerlig på att göra pyskologiska djupdykningar i karaktärernas inre.
 
Alla i bokcirkeln gillade Fjärilseffekten, så jag kan varmt rekommendera er att läsa den.
 
Vi hann också med att prata ganska mycket om våra kommande planer. Vi ska nämligen åka till Bokmässan tillsammans, och detta måste vi ju smida planer inför. Nästa månads bokcirkelbok blev också passande nog en brasilianare, nämligen Colombines kyss av Adriana Lisboa.
 
 

4 kommentarer :

 1. jag gillar också Alvtegens psykologiska skildringar. Fjärilseffekten låter bra, fast lite hemsk. om inte om hade varit.
  Colombines kyss verkar ju också jätteintressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Colombines kyss blir jag riktigt nyfiken på!

   Radera
 2. Jag gillade också Fjärilseffekten och då är den ändå inte riktigt min genre.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...