fredag 9 maj 2014

Bokbloggsjerka om ljudböcker

Den här veckan handlar Annikas bokbloggsjerka om ljudböcker. Hon undrar:
 
"Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken som du har ”läst”?"
 
Jag gillar ljudböcker, speciellt när jag kör bil eller går långa promenader. På något vis tycker jag att texten blir väldigt tydlig när den blir uppläst, kanske för att tempot blir lite långsammare än när jag läser själv.
 
 Två av mina favoriter är båda författarinläsningar. Den ena är Jonas Karlssons Det andra målet, en av hans lite skruvade och väldigt underhållande novellsamlingar. Mitt andra tips är Håkan Nessers Maskarna på Carmine Street, en av hans fristående romaner.
 
Båda de här författarna är skickliga på att läsa sina egna berättelser, vilket annars inte alltid är fallet. Efter att ha lyssnat på Nessers inläsning hör jag till och med hans röst och uttal i huvudet, när jag själv läser någon av hans böcker.
 
Har du några bra ljudbokstips?

33 kommentarer :

 1. Jag kan nog tänka mig att ljudböcker är bra för den som klarar av att lyssna medans man gör nånting annat - tyvärr är inte jag en v de personerna. Jag kan inte koncentrera mig tillräckligt för att få ut något av en ljudbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det funkar allra bäst i bilen, men skulle nog inte klara av att lyssna hemma medan jag fixar med nåt annat.

   Radera
 2. Tror inte jag kommer att prova någon roman som ljudbok, om jag inte måste vill säga. Det funkar inte alls för mig att lyssna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser ju många fler böcker än jag lyssnar på, men just i bilen blir det en och annan ljudbok.

   Radera
 3. Jag kan tänka mig att det blir bra om Nesser läser sina egna böcker. Har hört honom läsa ett utdrag ur en bok live en gång, och det gjorde han med bravur :)

  SvaraRadera
 4. Ska bli roligt att se vad du tycker om Mary Jones historia också framöver...

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig provat ljudböcker, men en bra uppläsare måste ge det lite extra karaktär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppläsaren är jätteviktig! Om det inte funkar, klarar jag absolut inte av att lyssna.

   Radera
 6. Allt som Katarina Ewerlöf läser in brukar vara bra!

  SvaraRadera
 7. Bra uppläsare är ju verkligen viktigt :)

  SvaraRadera
 8. Vågar inte när jag kör bil, då skulle jag vara rädd att bli för uppslukad av boken. Eller missa när jag måste koncentrera mig på körningen.

  SvaraRadera
 9. Jag gillar Stefan Sauk, ja det finns många bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte jag har lyssnar till honom, men tänker mig att han nog läser in riktigt bra!

   Radera
 10. Jag fick nys om att Jonas Karlsson har läst in Vindens skugga och det gör att jag kanske kan tänka mig att testa ljudbok igen. Två favoriter i en smäll liksom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju som en mycket bra kombination! :-)

   Radera
 11. Det finns många bra uppläsare. Jonas Karlsson blev lite av en favorit när jag lyssnade på Vindens skugga. Nesser har jag inte läst/lyssnat på ännu, men det ska bli av så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag borde nog låna Vindens skugga som ljudbok och ha i bilen... Det var länge sedan jag läste den nu, och jag blir nyfiken på Jonas Karlssons inläsning.

   Radera
 12. Nessers böcker är några av de få som jag faktiskt lyssnat på som inte var deckare. En favorit är Levande och döda i Winsford. Fast just den var inte inläst av honom vilket jag först blev besviken över eftersom han själv gör ett så bra jobb. Men eftersom huvudpersonen var en kvinna så blev det nog bäst så här. Jonas Karlsson har jag vare sig läst eller lyssnat på - än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, en kvinna var nog mer passande... Tycker absolut du ska läsa nåt av Jonas Karlsson :-)

   Radera
 13. Får nog ge ljudböcker fler chanser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så dumt faktiskt. Inget slår förstås en vanlig pappersbok, men till exempel på promenader är det trevligt med en bok i öronen.

   Radera
 14. Ljudböcker är en underbar uppfinning för dem som tycker om det men det har aldrig funkat på mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att det finns vanliga böcker också! :-)

   Radera
 15. Jag har testat ljudbok en gång, det funkar inte för mig, jag behöver se orden för att minnas handlingen! Men en kanonidé för dem som det passar!

  SvaraRadera
 16. Å, jag slukar massor med ljudböcker! Tycker det är ett fantastiskt bra sätt att läsa. Har ljudböcker i öronen så fort jag är ute och går ensam, då jag städar eller i andra sammanhang då det kanske inte funkar att läsa med ögonen. Då njuter jag i stället av att läsa med öronen. ;-) För mig spelar det ganska stor roll vem som är uppläsare också, förutom vad det är för bok. Anna Maria Käll och Mirja Turestedt är två favoriter. Kolla efter dem! Jag tyckte verkligen om att lyssna på Björn Granaths inläsning av Delhis vackraste händer - han är perfekt till den boken. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppläsaren är jätteviktig! Tack för tips!

   Radera
 17. Promenader och ljudböcker är en lysande kombination :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...