torsdag 1 maj 2014

Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona

 Anneli Jordahls senaste roman, Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona, är löst baserad på hennes egen mammas ungdomsår, även om en stor del av händelserna är fritt påhittade av författaren. Boken är alltså på intet sätt en biografi, även om man kan förstå Jordahls lust för ämnet, i ljuset av att det i förlängningen är sin egen bakgrund hon utforskar genom skrivandet.

År 1959 får den sjuttonåriga tjejen Mona en anställning som hembiträde hos en familj i Östersund. Hon lämnar sin familj i en mindre ort i Dalarna och åker tåg mot vad hon ser som en verklig metropol. Egentligen vill hon någon dag till New York, men tills vidare får Östersund duga - Mona vill se världen och hon är alldeles uppfylld av att hennes liv äntligen ska börja, på riktigt.
 
Familjen hon arbetar för består av musikern Ove, hans fru Britt och deras lilla dotter Katrin, som Mona, förutom att sköta hushållet, nu ska ta hand om. Mona kastas rakt in i en tillvaro fylld av hushållsarbete - hon får lära sig hur man byter blöjor och hon har fått med sig en kokbok som hon smygläser i för att det inte ska märkas hur ovan hon är vid matlagning. Hela tiden befinner hon sig i tankarna någon annanstans.
 
Hon vill gå på caféer, hon vill ut och träffa folk, och mest av allt vill hon dansa. Hon plågas av att ständigt vara fast hemma i Oves och Britts lägenhet med Katrin på halsen. Hon drömmer sig bort: 
 
"Mona nynnade på en obestämd schlager, ville tro att hon i alla fall var bra på att dansa, att hon skulle kunna bli riktigt bra. Varje dag utan dans var en förlorad dag. Ha! Det skulle bli hennes motto" (s. 34).
 
Efterhand får hon emellanåt någon ledig dag, och lyckas bli bekant med en ung kvinna som arbetar på ett café. Mona får också följa med på några av Oves spelningar med jazzbandet, och därigenom träffar hon Harold, bandets gitarrist. De två blir ett par.
 
Anneli Jordahls bok handlar om musiken, om jazzens förförande genombrott, men också om hur en ensam ung kvinna från arbetarklassen behandlas när hon hamnar utanför det som var tidens norm. Hela tiden nöts Monas drömmar mot verklighetens begränsningar. Man känner hennes längtan, och det inre begär som styr henne, och samtidigt anar man hur besviken hon ska bli.
 
Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona, är en välskriven roman, som alltid från Jordahls penna, och den skildrar en spännande tid och en plats som i alla fall jag inte läst så mycket om. Romanen lämnar mig med en kvardröjande känsla av vilsenhet och ångest, som om det är jag som gått i Monas skor genom hela romanen. Och det har jag ju, på sätt och vis.


Titel: Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona
Författare: Anneli Jordahl
Utgivningsår: 2014
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 316
 
 
 

4 kommentarer :

  1. Låter lovande. Har just lånat den av en vän så den står högt på läslistan :-)

    SvaraRadera
  2. lite tveksam till Jordahl, som du redan vet, Helena.
    men det där med bokryggshaiku är kul! rolig idé
    http://mrscalloway.blogspot.se/2014/05/bokryggshaiku.html

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...