måndag 29 december 2014

Bokåret 2014


Nu är det bara två dagar kvar av 2014 och jag tänkte det kunde vara dags att sammanfatta bokåret som gått.
 
Den roligaste boken jag läste under 2014 var helt klart Åsa Asptjärns debutroman Konsten att ha sjukt låga förväntningar. Jag skrattade högt åt högstadiekillen Emanuel Kent och hans livsfilosofiska råd.
 
Den roligaste läsutmaningen var utan tvekan Kaosutmaning 2.0 där jag lyckades pricka in alla 40 titlar på en lista med beskrivningar av böcker. Jag ser fram emot att göra en ny Kaosutmaning också 2015.
 
Annat roligt var mitt allra första besök på Bokmässan i Göteborg - det var om möjligt ännu roligare än jag hade trott och jag är säker på att jag kommer att åka dit igen. Kanske redan 2015?
 
På tal om Bokmässan som ju hade Brasilien som tema, var den bästa brasilianaren jag läste under året Stjärnans ögonblick av Clarice Lispector.
 
Något som var betydligt tråkigare var att jag hade så mycket att göra under 2014 att jag under en period i höstas tvingades ta en bloggpaus. Inga blogginlägg alls på över tre månader och betydligt färre böcker lästa än vanligt blev följden.
 
Det snyggaste bokomslaget hade Andrea Lundgrens roman Glupahungern, och de snyggaste illustrationerna jag stötte på fanns utan tvekan i Jakob Wegelius båda böcker Legenden om Sally Jones och Mördarens apa.
 
Den bästa deckaren jag läste under året var Skuggpojken av Lucifer (alltså Carl-Johan Vallgren). Jag gillar verkligen Vallgren, och jag blev inte besviken på hans debut som deckarförfattare.
 
Mest spännande tyckte jag Marisha Pessls Night Film var - otroligt spännande faktiskt! - och den läskigaste romanen (fast på ett ganska mysigt sätt) var The Woman in Black av Susan Hill.
 
Den bästa självbiografiska boken jag läste under 2014 var Jeanette Wintersons Why Be Happy When You Could Be Normal?. Faktum är att den var en av de bästa böckerna jag läste överhuvudtaget.
 
Den bästa ungdomsromanen var Jessica Scheifauers Pojkarna, som ju för övrigt vann Augustpriset 2011. Magiskt och tänkvärt!
 
Den bästa historiska romanen var The Last Runaway av Tracy Chevalier, där vi får följa Honor Bright som flyttar från England till Amerika under 1850-talet. Hon blir där en del av det hemliga arbetet med att hjälpa slavar från södern att ta sig norrut mot friheten.
 
De bästa klassikerna jag läste under året var Jane Austens Northanger Abbey och Persuasion - jag kan inte välja vilken av dem jag tycker bäst om.
 
Det bästa litterära resmålet var familjens resa till sydvästra England där vi besökte flera platser med litterär anknytning. Här blir det svårt att välja ut någon speciell plats som var bättre än någon annan, men Jane Austens Bath gillade jag för att det faktiskt var väldigt lätt att föreställa sig hur Jane och också hennes romankaraktärer levde i staden. Jag gillade också Dartmoor - denna ödsliga och karga plats där Baskervilles hund skrämde slag på folk i Arthur Conan Doyles roman.
 
Till sist, årets bästa författarframträdande var för mig när jag lyssnade på Margaret Atwood och Sjón på Louisiana Literature.

Trots bloggpaus och tidsbrist, blev ändå 2014 ett ganska bra bokår.

Må 2015 bli ännu bättre.
 
 
 
 

17 kommentarer :

 1. En perfekt sammanfattning! Du verkar ha haft ett bra bokår 2014

  SvaraRadera
 2. Vilket fint läsår - jag är så avundsjuk på din litterära resa. Ska härma den någon gång! Kul att vi sågs i Danmark :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var kul :-) Kan förstås verkligen rekommendera resan!

   Radera
 3. många godingar, låga förväntningar funkar bra,

  SvaraRadera
 4. Vilket läsår :) Jeanette Wintersons självbiografi är så otroligt bra.

  SvaraRadera
 5. Mördarens apa fick jag i julklapp, det är en fin bok

  SvaraRadera
 6. Många bästisar där! Ett gott läsår. :)

  SvaraRadera
 7. Ser ut som att du har haft ett fint bokår. :) Skuggpojken gillade jag, spännande deckardebut av Vallgren.

  SvaraRadera
 8. Så många fina bokupplevelser! Jag har brottats med min löslust under hösten, men i övrigt har det varit ett bra bokår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det blev ett bra bokår, trots allt!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...