måndag 22 december 2014

Ugglans julquiz

Såhär strax före jul tänkte jag köra en favorit i repris. Alla frågorna i Ugglans julquiz är förstås julinspirerande, och som vanligt hittar du svaren längst ner på sidan.

Blir du sugen på att göra ännu fler quiz kan du klicka här.

Lycka till!

1. De vuxna på bilden från Elsa Beskows bok känner du nog igen: Tant Brun, Tant Grön, Tant Gredelin och Farbror Blå. Men vad heter barnen?

2. Vad heter den här lilla figuren som har väntat länge på att det ska bli jul? För extra poäng - vem har skrivit böckerna?
3. Vad heter den grinige gubben som inte vill fira jul i Charles Dickens En julsaga?

4. Vad heter flickan som hjälper sin mormor att sälja polkagrisar på torget i Astrid Lindgrens berättelse?
5. Vem har skrivit dikten om "Tomten", vars inledning lyder: "Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma. Alla sova i enslig gård, djupt under midnattstimma"?
6. 2013 års julkalender på SVT handlade om Barna Hedenhös, men vem har skrivit böckerna som kalendern är inspirerad av?

7. 1967 visades den här barnboksfavoriten som julkalender. Vad var det gumman sa innan hon blev liten som en tesked?8.  Så här står det i Bibelns Matteusevangelium:
"När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid kom några österländska stjärntydare till Jerusalem och frågade: ’Var finns judarnas nyfödde kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom.’ [...] De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor, och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra."
Vad hette enligt traditionen de tre vise männen som kom till det nyfödda Jesusbarnet?


De rätta svaren:
1. Petter och Lotta 2. Nicke Nyfiken, skriven av H.A. Rey & Margret Rey 3. Scrooge 4. Kajsa Kavat 5. Viktor Rydberg 6. Bertil Almqvist 7. Göta Petter! 8. Caspar, Melchior och Balthasar.

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...