onsdag 8 mars 2017

Isporten - Mörkt vatten

Mörkt vatten av Jonna Berggren är den första delen i Isporten, en ny fantasyserie utgiven på OLIKA förlag.

Milo är nyinflyttad i Frillesås och börjar i en ny klass. Han träffar Jamina och med hjälp av klassmorfar Ismail kommer de underfund med att de har något som gör att de hör ihop. Båda kan till exempel hålla andan extremt länge under vattnet och ingen av dem är känslig för kyla. De blir vänner och efterhand som vintern och snön alltmer närmar sig lär de också känna Ismail närmare. Han visar sig inte bara vara en vanlig klassmorfar, utan är den som vaktar den sista Isporten, vägen till en magisk värld.

Boken har en lagom blandning av vardag och magi, vilket jag gillar. Vi får läsa om barnens dagar i skolan och på fritiden, med miljöer som är omsorgsfullt beskrivna. Samtidigt med Jamina och Milo invigs vi steg för steg i det magiska och mystiska som finns alldeles i närheten. För Ismail blir det allt tydligare att barnens speciella förmågor inte är någon slump - han har hittat de som måste ge sig av på ett farligt men livsavgörande äventyr till Islandet.

Jag kan tänka mig att boken passar utmärkt som nybörjarfantasy. Boken är inte så lång och med sitt lugna berättartempo och stundtals riktigt spännande handling kommer den att locka många unga läsare. Jag uppskattar att Jonna Berggren skildrar lite annorlunda barn som ändå är trygga i sig själva. Boken är riktigt snygg också, med sin svarta bakgrund och turkosa färg på kanten av boksidorna. Undrar vilken färg som kommer att pryda sidorna på nästa del? För fler delar blir det, och tur är väl det, för jag är riktigt nyfiken på att läsa om hur det ska gå för Jamina och Milo i Islandet.


Titel: Isporten - Mörkt vatten
Författare: Jonna Berggren
Utgivningsår: 2017
Förlag: OLIKA
Antal sidor: 127

3 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...