söndag 5 mars 2017

Spionen på spökskolan

Jag har läst Jesper Lundqvists Spionen på spökskolan, en spännande mellanåldersbok om pojken Silas som kastas in i en helt ny värld.

Silas går först i en helt vanlig skola och har en helt vanlig vardag tillsammans med sina mammor Lamita och Margarita. Men en dag blir han stucken i fingret av en geting och när han ska stoppa fingret i munnen för att lindra smärtan upptäcker han att han inte kan kan se fingret längre. Hans hand har blivit osynlig.

Vaktmästaren på hans skola Algbackaskolan tar sig an honom och ser till att han istället får gå på nattliga lektioner på Galgbackeskolan. På natten när dimman väller in är det nämligen en helt annan sorts elever som vistas i skolbyggnaden.

Här finns gastar, vålnader och zombies och lärarna är avrättade brottslingar. Det är både spännande och läskigt. Dessutom har boken ibland en humoristisk ton, speciellt när Vaktis Vingela är i farten. Jag tycker speciellt mycket om Professor Ludze, vars kropp hela tiden brinner eftersom hon dog genom att bli bränd på bål som häxa. Hon är en mycket inspirerande lärare och dessutom är hon noga med att alla har samma värde, både spöken och människor.

För Silas gäller det att finna sig tillrätta i den här nya världen. Han vill inget hellre än att smälta in som en i mängden, men när den skrämmande rektor Vektor ger honom ett specialuppdrag hotas hans planer.

Boken är den första i en tänkt trilogi.


Titel: Spionen på spökskolan
Författare: Jesper Lundqvist
Utgivningsår: 2017
Förlag: OLIKA
Antal sidor: 195

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...