söndag 19 mars 2017

Novelltema grannar #3: Höra stenarna sjunga av Elsie Johansson

Höra stenarna sjunga av Elsie Johansson är den tredje novellen jag har läst ur Novellix fina box med tema Grannar.

Novellen handlar om den femtiotvååriga Itta (Birgitta) Vitterå, en frånskild, barnlös kvinna som flyttar in i en hyreslägenhet. Hon älskar verkligen lägenheten från första stund:

"här högst uppe under yttertak och vindskontor skulle hon kunna skapa åt sig just den tillvaro som passade hennes andningsrytm och smak, och fulländade njutningen av att leva ensam."

Vi får också läsa om Ittas barndom, hur hon växte upp ensam med mamman som mest jobbade hela tiden och hur därför mormodern  var den som betydde mest i Ittas liv. Det är också mormor Alma som har den märkliga stenen, en sten som hon som barn hittade i leråkern utanför torpstugan och som hade kommit från vittrorna: "Dom var nästan som grannar åt oss dom", förklarar hon för Itta.

När Itta flyttar in i lägenheten beklagar sig flyttgubbarna lite över några särskilt tunga kartonger, men just dessa kartonger innehåller det som betyder mest för Itta. Det som ger hennes tillvaro mening och som förflyttar henne till barndomens magi och mormoderns trygghet.

Jag passar in Höra stenarna sjunga på nummer 18 i utmaningen Läs en novell II: "Läs en novell av en författare som också är poet."Titel: Höra stenarna sjunga
Författare: Elsie Johansson
Formgivare: Karin Mamma Andersson
Utgivningsår: 2017
Förlag: Novellix
Antal sidor: 31

2 kommentarer :

  1. Elsie är så bra, jag har nyss läst noveller av Sylvia Plath.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag gillar Elsie! Sylvia Plaths Glaskupan har jag läst, men aldrig nån av hennes noveller. Låter intressant!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...