onsdag 15 mars 2017

Novelltema grannar #2: Hiwa av Augustin Erba

Den andra novellen jag väljer att recensera från Novellix box med tema grannar är Hiwa av Augustin Erba.

Novellen handlar om elvaåriga Elin som bor med sin mamma ingenjören och pappa terapeuten, och i huset bredvid bor Hiwa, en pojke med bakgrund i ett annat land som går i hennes parallellklass. Först tvingar Elins pappa dem att ha följe till skolan, men snart blir de vänner på riktigt.

När Elin går hem från skolan hör hon ett konstigt ljud från berget där de river gammalt och bygger nytt. I berget finns ett hål - ett slags grotta - och en dag försvinner 107 stycken fordon ner i hålet. De är spårlöst försvunna och alla personer och ytterligare fordon som de skickar in för att se vad som hänt, försvinner de också.

Det florerar en massa olika teorier om vad som finns i grottan, men snart uppkommer en som allt fler börjar tro på: "det som döljs i berget, tusen meter under grus och granit är en drake." En grupp som heter Drakens vänner bildas - de klär sig i blanka kläder som draken ska uppfatta som fjäll, så att den inte ska se dem som fiender om den skulle komma upp ur sin håla.

Stämningen blir alltmer uppiskad och de som  inte tror på draken börjar ses på med misstänksamhet. Förhör hålls med barnen i skolan och snart får man veta att en familj blivit hämtad av polisen. Det visar sig vara Hiwas familj. Novellens helt absurda händelser påminner på många sätt om dagens samhälle med misstänksamhet mot det som är annorlunda och främmande. Det är skickligt gjort och med denna kontext i bakhuvudet blir berättelsen om draken och människornas beteende mot varandra än mer skrämmande.

Det slutar ändå inte nattsvart. En ny början kan anas, och det är förstås ingen slump att namnet Hiwa betyder "hopp" på kurdiska.

Jag passar in novellen på nr 34. i novellutmaningen: "Läs en novell som handlar om vänskap."


Titel: Hiwa
Författare: Augustin Erba
Formgivare: Karin Mamma Andersson
Utgivningsår: 2017
Förlag: Novellix
Antal sidor: 43

6 kommentarer :

 1. Underbart omslag! Även ostar kan ha huvudroll i en novell: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/03/sju-vise-om-karlek.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många fina omslag i den här novellboxen! Din novell om ost verkar intressant! :-)

   Radera
 2. jag gillar både omslag och författare. han borde uppmärksammas mera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev sugen på att läsa mer av honom!

   Radera
 3. Det låter som något jag måste läsa, tack för tipset!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...