fredag 10 maj 2019

Agathe av Anne Cathrine Bomann

Bokförlaget Sekwa har genom sitt nya imprint [norra] breddat utgivningen till att också gälla författare från de nordiska länderna. Eftersom de hittills varit skickliga i att nosa fram läsvärda böcker från franskan och engelskan [etta], är detta en riktigt god nyhet.

Först ut i utgivningen från [norra] är danska Anne Cathrine Bomanns debutroman Agathe. Boken utspelar sig i Paris på 1940-talet. Huvudpersonen är en äldre manlig psykiater, som verkar trött på livet och räknar ner dagarna till pensionen genom att hålla koll på hur många patientbesök till han måste klara av.

Mot hans vilja bokar sekreteraren in ett besök från en ny patient, en ung kvinna vid namn Agathe. Psykiatern tänker bara träffa henne en enda gång och då förklara för henne att han snart ska gå i pension och att det inte är lönt att hon vänder sig till honom. Men det är något med Agathe som lockar och fängslar psykiatern. Hon är ett komplicerat fall - i journalen kan han läsa om hennes nedstämdhet, självskadebeteende och självmordsförsök. Ändå är det något i deras samtal som talar till psykiatern och hans egen livssituation. Han är också ensam och vilsen, och kontakten med Agathe får honom att undra vad han egentligen vet om livet.

Jag tycker om den här lågmälda boken. I korta kapitel får jag läsa om livet självt - kärlek, glädje, död och ensamhet. Berättelsen visar hur vi kan lära oss av andra människor, om vi bara vågar öppna oss och faktiskt lyssna på riktigt.


Titel: Agathe
Författare: Anne Cathrine Bomann
Översättare: Anna-Stina Johnson
Utgivningsår: 2019
Förlag: Sekwa - [norra]
Antal sidor: 162

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...