lördag 14 september 2019

Dolken från Tunis av Agatha Christie

Jag tycker verkligen om Bookmark förlags utgåvor av Agatha Christies böcker. Den här gången har jag läst Dolken från Tunis (2019), ursprungligen utgiven som The Murder of Roger Ackroyd år 1926.

Boken utspelar sig i den lilla byn King's Abbot där rykten och skvaller lätt får fäste. När änkan Mrs Ferrars hittas död spekuleras det förstås vad som kan ha hänt. Några tror det var självmord, andra börjar prata om att hon tidigare mördat sin egen man och att alltihop handlar om en utpressningshistoria.

Dagen efter hittas Roger Ackroyd, en välkänd och framgångsrik man i byn, mördad på sitt arbetsrum. Det konstiga är att det tycks ha skett bakom en låst dörr. Mysteriet tätnar.

Bokens berättare är byns läkare, James Sheppard. I huset intill har en främling flyttat in, en utländsk man som Sheppard först tror är frisör, på grund av den välputsade mustaschen. Grannen är förstås ingen mindre än Hercule Poirot, nyligen pensionerad, men ändå villig att försöka lösa fallet med Roger Ackroyds död när han blir tillfrågad.

Dolken från Tunis utsågs till "bästa kriminalroman genom tiderna" av Crime Writers' Association. Förmodligen har det att göra med bokens något oväntade slut (som jag förstås inte kan avslöja). Spännande och avkopplande läsning är det i alla fall.

Titel: Dolken från Tunis
Författare: Agatha Christie
Översättare: Gudrun Ullman
Utgivningsår: 2019 (1926 i original)
Förlag: Bookmark
Antal sidor: 300

6 kommentarer :

 1. har en gammal bok - med samma översättare - får läsa nån regnig dag.

  SvaraRadera
 2. Den har jag nog läst en gångs tiden. Älskar låste rum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul med de där pusseldeckarna!

   Radera
 3. Tyckte riktigt mycket om den :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...