lördag 11 april 2020

An American Marriage av Tayari Jones

Till Litteraturpristolvan har jag läst An American Marriage av Tayari Jones, den roman som vann Women´s Prize for Fiction 2019.

Jag lyssnade på författaren på Bokmässan 2019 och ända sedan dess har jag varit sugen på att läsa om Celestial och Roy och deras äktenskap.

Både Celestial och Roy är framgångsrika och har som nygifta hela livet framför sig. Men när Roy blir anklagad och dömd till tolv års fängelse för ett brott han inte begått, börjar en svår prövning.

Roy blir fråntagen möjligheten att leva det liv han tänkt sig. Istället handlar hans tillvaro om att försöka överleva tiden i fängelse och hoppas att Celestial ska finnas där för honom den dag han blir frikänd. För Celestial är det förstås inte heller enkelt. Hon har i praktiken inte någon man, även om hon fortfarande är gift. Nygift till och med.

Kapitlen skildras växelvis ur Celestials och Roys synvinkel, och längre fram i boken berättas handlingen också genom deras gemensamme vän Andre. Jag gillar hur Jones på det här sättet verkligen får mig att lära känna sina huvudpersoner. Jag känner starkt för dem och önskar mig boken igenom inget hellre än att det ska gå dem väl.


Titel: An American Marriage
Författare: Tayari Jones
Utgivningsår: 2019
Förlag: Oneworld
Antal sidor: 308

2 kommentarer :

  1. Jag tyckte den här var jättebra. Med kapitlen så växlade också mina sympatier för karaktärerna och jag led verkligen med både Celestial och Roy.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...