torsdag 9 april 2020

Glad påsk och Ugglans vårquiz

Idag är det skärtorsdag och riktigt vårväder, i alla fall här i Skåne. Då tycker jag det passar bra att köra ett gammalt vårquiz i repris.

Ta en paus, testa och se vilka frågor du kan svaren på. Och scrolla långsamt på slutet, för de rätta svaren står längst ner på sidan.

Glad påsk!
                                        

1Vem har skrivit den berömda vårdikten, som inleds med dessa rader?


"Ja visst gör det ont när knoppar brister.
    Varför skulle annars våren tveka?"


2Vår i Bullerbyn, skriven av Astrid Lindgren och illustrerad av Ilon Wikland, är en riktig hyllning till våren! Men vad heter egentligen barnen i Bullerbyn? Se hur många du kan komma på!
3. Majgull Axelsson skrev år 1997 en roman med en vårmånad i titeln. Boken handlar om Desirée som ligger förlamad i sin sjukhussäng, oförmögen att ens tala. Trots sin belägenhet utnyttjar hon ändå sina krafter till att sätta käppar i hjulet för sina tre systrar. Vad heter romanen?


4. Påsken infaller ju om våren, och år 1900 skrev denne svenske författare ett drama med just namnet Påsk. Hans hustru nummer tre i ordningen fick spela huvudrollen som Eleonora. Vem är författaren? För en bonuspoäng: Vad heter hustrun?

(På bilden nedan syns hustrun i en annan av sin makes pjäser)

5.  Vilken av Astrid Lindgrens karaktärer, gör varje vår sitt berömda vårskrik?6. Johan Theorin har skrivit en kvartett av spänningsromaner som alla utspelar sig på Öland. Varje bok representerar en av de fyra årstiderna, så min fråga är förstås: Vilken titel utspelar sig om våren?

7. An April Shroud är den fjärde boken i en serie av en manlig engelsk deckarförfattare. Seriens huvudpersoner heter Dalziel och Pascoe, men vad heter författaren?


8.  Elsa Beskow har skrivit och illustrerat många barnböcker. Bland annat har hon gjort bilder till några av våra mest älskade barnvisor, till exempel den om blåsippan:
"Blåsippan ute i backarna står,
niger och säger att nu är det vår."

Vem var det som tonsatte visan om blåsippan?File:Flower hepatica.jpg

De rätta svaren:
1. Karin Boye 2. Britta och Anna (i Norrgården), Lisa, Lasse, och Bosse (i Mellangården) och Olle och Kerstin (i Sörgården) 3Aprilhäxan 4. August Strindberg och Harriet Bosse 5. Ronja Rövardotter 6Blodläge 7. Reginald Hill 8. Alice Tegnér

5 kommentarer :

 1. Kul quiz! :D

  Av bullerbybarnen var det bara Lisa jag inte kom på; hon beskrivs ju som "jag" i böckerna så jag tappade bort hennes namn. Karin Boyes dikt är ju välkänd, läst flera gånger och mycket omtyckt av mig, så den kunde jag. Aprilhäxan har jag läst, så den blev lätt. De svar jag inte kunde ge var på fråga 6 och 7.
  Jag kom bara att tänka på Kallentoft på 6:an och hans "Vårlik". Reginald Hill känner jag igen till namnet mycket väl men har inte läst något av, så där gick jag bet. Alice Tegnér tog jag i alla fall, liksom August Strindberg. Däremot försvann Harriet Bosse, det blev en annan gissning. Ronjas vårskrik är underbart!
  Sammanfattningsvis: 4 ½ rätt, nästan hela Bullerbyn så nära nog 5 ½.
  Är det godkänt? ;)
  Glad Påsk!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...