torsdag 23 april 2020

Vuxna människor av Marie Aubert

Marie Auberts Vuxna människor är ett familjedrama som utspelar sig i ett sommarhus. Det är en begränsad miljö där familjens medlemmar rör sig nästan som skådespelare på en scen. Bokens har beskrivits som ett kammarspel, och jag förstår varför.

I centrum står Ida, storasyster i familjen, utbildad arkitekt och barnlös. Hon har tagit steg för att kunna frysa ner sina ägg tills den rätte mannen dyker upp. Lillasyster Marthe finns också i sommarhuset, tillsammans med sin sambo Kristoffer och hans dotter Olea från ett tidigare förhållande. Även Idas och Marthes mamma med man kommer till huset. För Ida blir inget som hon tänkt med sommarvistelsen när Marthe berättar att hon är gravid.

Det här är en kompakt bok - romanen har inte så många sidor men däremot ett rikt innehåll. Det handlar om syskonskap, om föräldraskap, av att få nog av att vara den duktiga storasystern. Aubert beskriver familjemedlemmarna och systrarnas relation på ett träffsäkert sätt. Boken har också ett starkt driv framåt, när författaren bygger upp spänningen mot den avgörande konflikten.

Jag lägger till boken (för Norge) på min lista över Jorden runt på 100 böcker.

Titel: Vuxna människor
Författare: Marie Aubert
Översättare: Cilla Naumann
Utgivningsår: 2020
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 111


2 kommentarer :

  1. Svar
    1. Håller med. Hon lyckas verkligen med att skildra personerna så att man känner igen sig i (flera av) dem.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...