lördag 9 maj 2020

Hamnet av Maggie O'Farrell

Maggie O´Farrells Hamnet är en historisk roman inspirerad av det vi vet om dramatikern William Shakespeares familj och bakgrund. Hamnet är namnet på den son som Shakespeare hade, också i verkliga livet.

Boken utspelar sig mestadels i Stratford-upon-Avon där Shakespeare föddes. Men det är inte barden själv som är huvudfokus för boken, utan hans fru Agnes (också kallad Anne) och barnen, Susanna och tvillingarna Judith och Hamnet.

Vi får växelvis följa tiden då tvillingarna är runt elva och Agnes bor till största delen utan sin man (som är på teatern i London), och den tid då Agnes blir förälskad i latinläraren (alltså Shakespeare).

O'Farrell lyckas verkligen frammana det sena 1500-talets England, med lukter och med detaljer. Jag tycker också om hur hon lyfter fram kvinnornas värld istället för att fokusera på den (så småningom) framgångsrika mannen.

Det här är en bok som handlar om tvillingars starka samhörighet och om det djupt tragiska i att ett barn dör. Det är känslosam läsning och O'Farrell får fram det så precist. Det är omöjligt att värja sig för sorgen som drabbar familjen. Boken blir också ett svar på vilka händelser som inspirerade till Shakespeares pjäs Hamlet.

I oktober kommer boken i svensk översättning på Sekwa förlag.


Titel: Hamnet
Författare: Maggie O'Farrell
Utgivningsår: 2020
Förlag: Tinder Press
Antal sidor: 372

4 kommentarer :

  1. Den här boken är jag så otroligt intresserad av att läsa.

    SvaraRadera
  2. den boken måste jag lägga till den där oändliga läslistan

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...