torsdag 14 maj 2020

Ödesmark av Stina Jackson

Stina Jacksons prisade Silvervägen har nu fått en uppföljare i Ödesmark. Också den här romanen kallas för en spänningsroman, men den är precis som Silvervägen så mycket mera.

Jag gillar hur Jackson mejslar fram sitt persongalleri. I byn Ödesmark finns Liv som bor kvar med sin gamla pappa Vidar och sin tonårsson Simon i barndomshemmet. De utgör en ovanlig familjekonstellation och alla undrar varför Liv blev kvar, särskilt som ingen verkar vara förtjust i Vidar. Han sägs ha gjort sig en förmögenhet på skogsaffärer, men det är inget familjen i så fall skyltar med utåt.

Vi får också följa bröderna Liam och Gabriel. De har haft en tuff uppväxt och är småkriminella och missbrukare. Liam har en femårig dotter och vill lämna sitt gamla liv bakom sig, men Gabriel dras å andra sidan längre och längre ner i våldet och drogerna.

Boken handlar om syskonskap, om far-dotter-relationer och om att försöka bryta sig loss och börja om, samtidigt som själva platsen verkar binda människorna till sig. Dessutom finns det alltså en spännande mordgåta i bokens centrum.

Jag tycker allra mest om hur Jackson använder sig av landskapet när hon gestaltar byn och människorna i den. Det är som om själva platsen på sätt och vis skapar personerna och deras sätt att vara. Skogen, förfallet och mörkret är ständigt närvarande, och jag gillar det.

Ödesmark är nominerad till Årets Bok 2020.


Titel: Ödesmark
Författare: Stina Jackson
Utgivningsår: 2020
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 347

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...