söndag 31 maj 2020

Per Anders, Torgny och Per Olov

Jag har läst (och i något fall läst om, insåg jag efter några sidor) tre noveller från Novellix. 

Per Anders Fogelströms Avlägset mål handlar om Inga som är på vandringssemester med sin syster Greta. Målet är att ta sig till en alptopp, men hela tiden när de tror sig ha kommit närmare, visar sig målet fortfarande ligga långt i fjärran. Vandringen och alptoppen blir en fin metafor för äktenskapet. Greta vill så gärna blir mer fri, bli mer av en jämlike till sin man och kanske skaffa ett arbete utanför hemmet. 

I Torgny Lindgrens novell Huset har Gideon Lindmark som enda dröm att bygga ett hus åt sig och sin hustru Bred-Kajsa. Han vinner pengar på Penninglotteriet och köper en bit mark. Sedan arbetar han mödosamt med skaffa timmer och att få upp ytterväggarna och taket. Allt virke till inredningen och pärlsponten till köket ska han köpa färdigt, och till det krävs pengar som de inte har. Då tar de arbete i gruvan i Kristineberg, först bara Gideon eftersom bara män får arbeta i gruvan, men sedan även Kajsa som klär ut sig till man. Hon är stor och starkare än de flesta män. Hela tiden ser de huset framför sig när de slavar på i gruvan.

Per Olov Enquists Öknens alla blommor handlar om en man som åker iväg på en weekendresa med sin fru och hennes två barn sedan ett tidigare äktenskap. Men vädret är dåligt, det går inte att bada i poolen och de grälar hela tiden. Efter det tredje grälet lämnar hustrun de andra och ringer senare på kvällen tillbaka till mannen och säger att hon lämnat honom. Barnen ska hon komma tillbaka och hämta nästa dag. Då lastar mannen in packningen och de två barnen i bilen och kör iväg, utan att berätta för frun vad han gjort. Han och barnen kör genom ett ökenlandskap med ödsliga småstäder. På ett ställe skjuter det upp blommor genom ökensanden. Det har regnat i månader och inte på decennier har det blommat på det här viset på en av jordens torraste platser. Han tar det som ett tecken, men han är osäker på vad det betyder.

Jag gillar alla novellerna, men min favorit av de här tre är nog Per Anders Fogelströms Avlägset mål. Den är enkelt och rakt berättad och den tydliga symboliken med målet i fjärran - alptoppen och frigörelsen - samspelar fint med varandra. 


Titel: Avlägset mål
Författare: Per Anders Fogelström
Utgivningsår: 2019 (men första gången 1957)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 16

Titel: Huset
Författare: Torgny Lindgren
Utgivningsår: 2017 (men första gången 2003)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 21

Titel: Öknens alla blommor
Författare: Per Olov Enquist
Utgivningsår: 2017 (men första gången 1974)
Förlag: Novellix
Antal sidor: 27

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...