söndag 4 april 2021

Påsknoveller från Novellix


I år inföll min födelsedag på långfredagen och passande nog fick jag Novellix senaste box med påsknoveller och chokladpraliner i present. Nu har jag både läst och provsmakat. 

Boxen innehåller fyra noveller, alla skrivna av klassiska författare. Påsken som beskrivs är inte gulliga harar och färgglada fjädrar - i äldre tider verkar påsken mer ha varit en tid då man var på sin vakt mot onda väsen. 

I Zacharias Topelius novell Påskäggen ger sig en ung kvinna ut i mörkret för att hämta ägg hos grannen. Hon är rädd för det okända, men det visar sig att en större och mer mänsklig fara lurar i närheten. Också i Selma Lagerlöfs Påskkäringen märks gamla tiders folktro, på häxorna som gav sig av till Blåkulla på skärtorsdagen. Men här finns också hemtrevligheten och det spännande med traditionerna på Mårbacka för Selma och hennes syskon.

En påskfest blir det också i Elin Wägers novell Påsken på Sjöboda. En grupp syskon, deras kusin och en informator firar på Sjöboda. De är unga, framtiden ligger framför dem och de drömmer om kärlek och självständighet. Bara Verna verkar se på lite utifrån och smider framtidsplaner som mer handlar om de andras lycka.

Till sist, Hjalmar Söderbergs novell Aprilviolerna, en beskrivning av romanser och förvecklingar som nästan slumpartat gör att huvudpersonen docent (och sedermera professor) Jerneld till slut ändå står ensam. Stilen är både melankolisk och humoristisk, allt mot en fond av kända Stockholmsmiljöer.

Jag passar också in Påskäggen i min utmaning Novellflätan

8 kommentarer :

 1. Grattis i efterskott! Och vilken trevlig present! =) Novellerna verkar väldigt läsvärda. Jag har inte läst någon av dem. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. grattis, kul med påsknoveller 🐣

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Det är han ju såklart - gick lite för fort där :-)

   Radera
 4. Grattis och vilken perfekt present!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag är mycket nöjd med presenten!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...