torsdag 23 september 2021

Kaffepaus à la Pija

 
I Pija Lindenbaums senaste bilderbok går Vitvivan i huset med röda fönsterluckor och Gullsippan går i det med gröna. De tillhör varsin barngrupp som båda styrs av Schäfen, en hundliknande tant som gillar orättvisor. Vitvivorna får hålla på med dans, målning och studsmatta, medan Gullsipporna får passa upp, skala potatis och tvätta Vitsippornas smutsiga stövlar. Runt gårdsplanen har Schäfen ritat ett vitt streck som ingen får gå utanför. 

En dag kommer Vitvitan på att barngrupperna kan byta kläder med varandra. De är faktiskt inte så olika ändå och Schäfen märker ingenting. Nu får Vitvivorna göra det tunga arbetet och Gullsipporna får för första gången prova studsmattan. Vitvitan inser också att hon kanske vill göra något annat än det som Schäfen bestämmer. Kanske vill hon inte klippa håret i pottfrisyr och kanske vill hon till och med gå över den vitmålade gränsen.

Vitvivan och Gullsippan handlar om rättvisor och orättvisor, och om friheten att få vara sig själv. Jag hinner dricka mer än en kopp kaffe medan jag funderar över allt tänkvärt i den här boken.


Titel: Vitvivan och Gullsippan
Författare: Pija Lindenbaum
Utgivningsår: 2021
Förlag: Lilla Piratförlaget
Antal sidor: 44


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...