onsdag 23 oktober 2013

De 100 bästa romanerna på engelska - en liten bit på vägen...


The Guardians Robert McCrum sjösatte för några veckor sedan projektet The 100 best novels där han varje vecka skriver om en klassiker inom den engelska romankonsten (jag skrev om projektet här).
Urvalet är kronologiskt upplagt - hittills har McCrum presenterat fem romaner och har nu nått fram till år 1749.

Först ut var The Pilgrim's Progress av John Bunyan från 1678 (Kristens resa  på svenska). Boken är en allegorisk berättelse som skildrar den kristnes liv. Kristen träffar på sin resa personer som Trofast, Hoppfull, Herr Penningkär och Världsklok, och han besöker platser som Dödsskuggans dal, Fåfängans marknad och till sist den Himmelska staden.
Boken känns förstås inte så modern och man läser den idag kanske mest i studiesyfte (den ingick till exempel i någon av de litteraturkurser jag läst). Men otvivelaktigt är det en bok som än idag anses som en klassiker på det engelska språket.

Illustration av William Blake

Nästa bok på listan är Robinson Crusoe av Daniel Defoe från 1719. Det här är en bok som vi förstås är mycket mer bekanta med. Vem har inte hört talas om den skeppsbrutne mannen som överlever tjugoåtta år på en öde ö, där han också träffar vilden som han döper till Fredag?

Det här är också en roman som fått många moderna efterföljare både inom bok- och filmvärlden. Ta till exempel filmen Castaway med Tom Hanks som är en modern variant av den skeppsbrutne mannen, eller varför inte teveserierna Robinson och Lost.

File:CLASSICS ILLUSTRATED -10- ROBINSON CRUSOE.jpg

Bok nummer tre på listan tar oss fram till år 1726, och det handlar om ännu en äventyrsberättelse, Gulliver's Travels av Jonathan Swift. Också den här boken är välkänd  hos moderna läsare. Skeppsläkaren Lemuel Gulliver stiger ombord på ett skepp som sedan förliser i en storm. Då kastas Gulliver iland på en ö vid namn Lilliput, befolkad av pysslingar. I boken kommer han också till jättarnas ö, Brobdingdag, och även till de båda länder där det bor matamatiker och hästar.

Både Robinson Crusoe och Gulliver's Travels har som bekant blivit mycket uppskattade som barnböcker (naturligtvis i omarbetade versioner) och finns till exempel också som tecknade serier.

File:CC No 16 Gullivers Travels.jpg

Den fjärde boken som The Guardians lista tar upp är Clarissa, en riktig tegelsten från år 1748, skriven av Samuel Richardson. Clarissa är en klassisk hjältinna - vacker, stolt och medkännande - och hennes kärlekshistoria med Lovelace står enligt McCrum i paritet med den mellan Romeo och Julia. Boken är konstruerad som en slags brevroman.

Målningen nedan är gjord 1753 av Frances Hayman och har namnet: "Robert Lovelace Preparing to Abduct Clarissa Harlow".

File:Robert Lovelace Preparing to Abduct Clarissa Harlowe.JPG

Så har vi kommit fram till den femte romanen och också den sista som hittills har avslöjats på The Guardians 100-topplista. Som jag nämnde tidigare är året 1749 och boken ifråga är Tom Jones av Henry Fielding.

Romanen handlar om hittebarnet Tom Jones som tas om hand och uppfostras av Mr Allworthy. Romanen har sagts vara en slags utgångspunkt för den realistiska engelska romantraditionen och i boken får man ta del av en bred skildring av det borgerliga engelska 1700-talet, med både äventyr och kärleksbekymmer.

TomJonesTitle.png

Blir du sugen på någon av de här klassikerna? Jag tycker om både Robinson Crusoe och Gullivers resor, men jag ser faktiskt mest fram emot att klassikerlistan  nu börjar närma sig 1800-talet.

Om 1700-talet verkar ha varit de manliga författarnas domän, borde listans 1800-talsförfattare representeras av flera kvinnliga skildrare. Jane Austen kan förstås inte förbigås, inte heller systrarna Brontë med sina böcker Jane Eyre och Svindlande höjder. Jag hoppas också att Frankenstein av Mary Shelley finns med på listan.

Har du några favoriter som du gärna sett på listan? Gör som jag, och följ fortsättningen på The 100 best novels.


6 kommentarer :

  1. Jag följer också listan- Clarissa har jag inte läst men däremot avslutade jag Pamela i dagarna. Clarissa är minst sagt omfattande så jag drar mig en aning för att sätta igång ett sådant projekt fast hur är det nu man säger: "Hur äter man en elefant? I små bitar...." Precis som du ser jag fram emot 1800-talet. Både Gullivers resor och Robinson Crusoe är annars favoriter hos mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande att du precis läst Pamela! Vad tyckte du? Jag har bara läst utdrag ur de båda böckerna, och jag håller med om att man blir lite avskräckt av längden på Clarissa. Men nån dag så! Det ska bli spännande att se om favoriterna kommer med på listan!

      Radera
  2. Hej jag tänkte kolla in och kolla upp och hålla koll på den här listan, men det har varit lite si och så.
    Jag har också läst Pamela, i littvet. Trodde inga andra läste den men kul att både du och Ingrid läst den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ju bara läst ett utdrag, så det räknas väl inte riktigt :-) Men visst är det kul med klassiker! Listan gör att man blir påmind om de stora titlarna, och så är det ju extra kul när man faktiskt har läst böckerna!

      Radera
  3. Pamela blev jag väldigt förtjust i och den har orsakat mig ett par sömnlösa nätter (jag kunde inte släppa boken...). Jag läste den svenska översättningen (Studentlitteratur och Helikonbiblioteket). Jag måste säga att jag är svårt frestad av Clarissa så jag får väl börja äta den där elefanten..... Klassiker är alltid klassiker och det ska bli verkligt spännande att se vad som ploppar upp på den där 100-listan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du blev så fängslad! Jag får nog ta och ge mig på den gode Richardson någon dag också!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...