måndag 7 oktober 2013

Den bästa dagen är en dag av törst & Karin Boye och människorna omkring henne


Den bästa dagen är en dag av törst (inbunden)
Jag har läst Jessica Kolterjahns Den bästa dagen är en dag av törst, som handlar om ett år i poeten Karin Boyes liv.
 
Året är 1932 och Boye har mer eller mindre flytt till Berlin för att komma undan det liv hon har hemma i Sverige, med en äkta man som hon har lämnat och dessutom komplicerade förhållanden med olika älskare. I Berlin ska hon gå i psykoanalys för att komma tillrätta med det hon själv benämner "Dödsmakterna" och sina "homoerotiska" böjelser.
 
Det är stundtals en deprimerad och självmordsbenägen Boye läsaren får möta, men året i Berlin ger henne också känslor av frihet och ett sammanhang. När hon byter psykoanalytiker får hon uppmaningen att leva ut sin homosexualitet istället för att känna skuld över den, och hon får uppleva en helt ny värld där kvinnor öppet kan älska kvinnor och män kan älska män.
 
Jessica Kolterjahns fria fantasi kring Boyes år i Berlin är fängslande läsning. Språket är precist och poetiskt och Boye och hennes tid i den tyska storstaden kommer verkligen till liv på boksidorna. Man får också tillbakablickar i Boyes liv, när hon berättar för psykoanalytikern om sin barndom, sina föräldrar och om olika händelser som har format henne till den hon är.
 
I samband med Kolterjahns bok har jag också läst Karin Boye och människorna omkring henne, som är en fotobok gjord av Pia-Kristina Garde.
 
Garde har ägnat många år åt att forska kring Karin Boye. I den här boken har hon samlat foton av Boye och de personer som fanns i hennes närhet, från barndomen ända fram till en bild från Boyes begravning den 4 maj 1941. Också perioden i Berlin finns med, och det är här de båda böckerna möts.
 
Jag får se riktiga fotografier på de personer som vistas i Berlin 1932 tillsammans med Karin Boye. Hennes tidigare älskare Josef Riwkin har Strindbergshårsvall och runda glasögon, hennes förste psykoanalytiker Walter Schindler ser sträng ut, Kajsa - vännen som Boye en period delar lägenhet med - är ljus och änglalik.
 
Fotot på bokens framsida har fått titeln "Livet i Berlin". På bilden ser vi Boye i mitten och bland annat hennes vänner Nic Hoel, Kajsa Lönngren och Vilhelm Scharp. Fotot är taget i en park i Berlin, under en vårfest när man firar att träden står i blom.
 
Just det här fototillfället finns faktiskt med i Kolterjahns bok. Boyes vän Erik är på besök i Berlin och alla vännerna beger sig ut för att möta våren:
 
Parken visar sig vara en mindre dunge med träd och ett par träbord. Men vi är ensamma där och vi packar upp det vi har haft med oss.
   "Du har rätt om Jam", säger jag till Ulla när jag har ätit tre av pirogerna. Jag håller upp en och ropar till Jam som sitter på ytterkanten:
   "Utsökta, Jam."
   "Kom nu alla, så ska vi ta ett fotografi", uppmanar Erik och placerar sin kamera på ett av borden, och vi ställer upp oss framför den.
   "Nu!" ropar han och springer till sin plats.
   Vi skrattar och fånar oss och när maten och vinet är slut kommer de första regnstänken. Det känns som en snöplig avslutning på festen och när Kajsa och jag senare sitter på spårvagnen tar hon min hand i sin.
   "Det här var ändå en bra dag."
   "Ja, det var en bra dag."
Titel: Den bästa dagen är en dag av törst
Författare: Jessica Kolterjahn
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 257
Titel: Karin Boye och människorna omkring henne
Författare: Pia-Kristina Garde
Utgivningsår: 2011
Förlag: Ellerströms
Antal sidor: 181
Antal foton: 84

2 kommentarer :

  1. Vilken spännande samläsning! Nu blir jag sugen på fotoboken, undrar om Jessica använt fotona som inspiration?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var väldigt kul att se personerna jag läst om på foto! Jag tror definitivt att Jessica haft i alla fall Berlinfotot framför sig. Hon måste ju för övrigt ha läst massor av material om Boye för att kunna skriva Den bästa dagen..!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...