lördag 26 januari 2019

Rakkniven av Eva Ström

Författaren Eva Ström läste Strindbergs pjäs Fröken Julie och började fundera på dramats slut. Julie försvinner ut från scenen med en rakkniv i handen och vi som publik och läsare förstår att hon tar sitt eget liv. Detta vänder sig Ström starkt emot - varför ska kvinnan straffas för sin kärleksnatt? Hon kände mycket starkt att hon ville rädda Julies liv.

Resultatet blir Ströms senaste roman Rakkniven. Efter sin passionerade midsommarnatt med betjänten Jean, skär sig visserligen Julie med kniven över halsen, men hon överlever och blir istället bortskickad till Skovsborg, en "anstalt för lättare sinnessjuka bättre bemedlade unga kvinnor." På Skovsborg träffar hon andra som liksom hon levt avskilda, begränsade liv, långt ifrån fattigdom, men hårt styrda av tidens kvinnosyn.

När Julie återfår sin styrka blir hon skickad vidare till Birgittinerklostret i Rom, för bot och bättring får man anta, men förmodligen också för att hålla henne på avstånd från hemmet och skammen. I klostret blir hon inkvarterad i ett sparsamt möblerat rum och möter syster Angelica, som ska komma att bli en viktig person i hennes liv.

Julie njuter av Rom och känner sig för första gången i livet fri, där hon vandrar genom stadens gator. Men efter en tid konfronteras hon av nunnorna, som ställer frågor om när hon ska nedkomma. För Julie kommer det som en chock att hennes enda natt med Jean har resulterat i detta ofattbara. Hon har helt enkelt inte insett att hennes illamående och viktökning kunde bero på att hon var gravid. Frågan är vad som ska hända nu. Hon är ensam i en främmande stad och kan med tanke på vad som hänt, omöjligt återvända till sitt barndomshem.

Jag tycker mycket om Eva Ströms bok. Det är förstås befriande att läsa en text där fröken Julie räddas och faktiskt får ett helt liv att leva. Jag tycker också om Ströms sätt att skriva - hon fångar precis tidsandan samtidigt som texten flyter lätt fram över sidorna.

Titel: Rakkniven
Författare: Eva Ström
Utgivningsår: 2018
Förlag: Bonniers
Antal sidor: 270


4 kommentarer :

  1. Kul idé! Skönt ibland att ändra ödet hos vissa karaktärer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att ha makten och möjligheten att göra det :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...