tisdag 26 november 2013

Gästbloggaren: När allt förändrades - 17 science fiction-noveller

Idag kan jag stolt presentera Ugglan & Bokens första gästbloggare! Henrik Hogland skriver om en science fiction-novellsamling:

När allt förändrades : 17 science-fiction noveller (inbunden)När jag efter mycket om och men fick en ledig stund från arbete, studier och småbarn passade jag på att ta en sväng inom Science Fiction Bokhandeln här i Göteborg. Att bara strosa omkring och få bläddra bland alla böckerna var riktigt trevligt, och mitt på en hylla stod en liten fyrkantig bok ut: När allt förändrades : 17 science fiction-noveller. Med en prislapp på 69kr för en novellsamling i kartonnage så undrade jag vad detta kunde vara och på svenska dessutom. Det var ett bra tag sedan som jag hade läst en novellsamling så varför inte tänkte jag och nu sitter jag här och försöker skriva en kort recension om samlingen.

Många klankar ner på samlingen och menar på att det inte är en science fiction-samling alls. Jag vill väga den som en filosofisk samling noveller som mer eller mindre svänger in och ut ur genren science-fiction. Förväntar man sig rymdskepp och dylikt finns det, men huvudtemat i alla noveller som John-Henri Holmberg satt samman är etik, moral, genus, miljö, genmanipulering, religion, rasism och statlig makt. Eller för att citera Holmbergs inledande text:

 "sf är betydligt mer än rövarhistorier i rymden."

Detta har Holmberg lyckats fånga med just denna samling, han vill få läsaren att ifrågasätta sina egna värderingar och vad hen baserar dessa på i vår tid.

En bok för alla är ett förlag som ger ut böcker till ett reducerat pris riktat till bl. a ungdomar i skolan och jag saxar följande ifrån deras hemsida:
"En bok för alla bedriver även ett läsfrämjande arbete där syftet är att öka läsandet speciellt bland läsovana grupper, och att främja bra litteratur."
Novellsamlingen är anpassad för ungdomar på högstadiet och gymnasiet, upplägget med inledning av Holmberg följt av novellerna och avslutningen med en presentation av alla författarna och en kort presentation över upphovsrätten av novellerna ger mervärde för läsaren.
 
Jag måste tillägga att det var längesedan jag läste sf som jag tyckte var så intressant, och jag rekommenderar denna samling till alla som kan läsa oavsett ålder. Har man aldrig tagit i en sf-bok innan med "skräck" för att läsa om ytterligare en variant på Star Wars så är detta en bra start på alternativ sf! Flera av författarna bör inte vara helt okända för den mer frekvente läsaren. Favoritnovellerna är Connie Willi's "Väsen" , James Tiptree Jr's "Houston, Houston, hör ni mig" och den bästa Mike Resnick's "För jag har rört vid himlen."

Här är en förteckning över novellerna och året de gavs ut i original:
 
Robert A. Heinlein: Jerry var en människa - utg: 1947
Damon Knight: De blidas rike - utg: 1956
Nancy Kress: Evigt dig trogen - utg: 1997
Henry Slesar: Examensdagen - utg: 1958
Mike Resnick: För jag har rört vid himlen - utg: 1989
James Tiptree, Jr: Dr Ains sista resa - utg: 1974
Connie Willis: Väsen - utg: 1988
Joanna Russ: När allt förändrades - utg: 1972
Ursula K. Le Guin: De som går sin väg från Omelas - utg: 1973
Kate Wilhelm: Byn - utg: 1973
Kurt Vonnegut: Harrison Bergeron - utg: 1961
Arthur C. Clarke: Obeständighet - utg: 1949
Kelley Eskridge: Och Salome dansade - utg: 1995
Fredric Brown: Vapnet - utg: 1951
George R. R. Martin: Korsets och Drakens väg - utg: 1979
Frederik Pohl: Miljondagen - utg: 1966
James Tiptree, Jr: ”Houston, Houston, hör ni mig?” - utg: 1976


Om Henrik Hogland:

"Jag är en småbarnspappa som läser en massa böcker om allt möjlig även om jag föredrar sci-fi då jag fascineras av den framtid som vi har möjlighet att forma.

En god bok ska för mig vara svår att lägga ifrån sig oavsett om det är en barnbok av Neil Gaiman eller en samling av Asimov och just nu har en ny värld av barnböcker blivit aktuella då jag läser en del tillsammans med dottern som en del av läsrörelsen på hennes skola.

Jag varvar gärna noveller med serier och klassiker, allt från Yasutaka Tsutsi, Alan Moore till Harry Martinsson!"

8 kommentarer :

  1. Kul med gästbloggare! Jag måste puffa på min gästbloggare också, det är kul med olika röster på bloggen!

    SvaraRadera
  2. Kul! Jag fick precis hem den här boken :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Jag tänker definitivt också läsa den! Science fiction är inget jag läst mycket av, men det här verkar vara en bra introduktion!

      Radera
  3. Jag skriver själv science fiction, men skulle hellre kalla det för sociocultural fiction, då den vetenskapliga fiktionen bara utgör en del av innehållet.

    http://kshaggstrom.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad spännande det låter! Ett tips för både mig och Henrik, tror jag!

      Radera
  4. Det finns titlar mer viktade åt Science än Fiction av de författarna som finns med i boken om man vill läsa mer. Jag gillar ju Vonneguts "Slakthus 5" som är en klassiker. Annars är ju Arthur C Clarke och Fredrik Pohls gemensama roman "The Last Theorem" en bok jag tänkt läsa länge...Kul att tipsa och få tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det kul och bra med boktips! Jag har helt klart många känna titlar inom sf olästa... Men jag får väl se det som att jag har mycket spännande som väntar på mig :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...