lördag 31 augusti 2019

Människohamn av John Ajvide Lindqvist

Jag gillar John Ajvide Lindqvists böcker och har länge haft Människohamn oläst (av någon oklar anledning). Den blev perfekt sommarläsning.

Boken utspelar sig på Domarö i Roslagens skärgård. En vacker vinterdag är Anders och Cecilia där med sin sexåriga dotter Maja och de bestämmer sig för att gå över isen till Gåvasten och fyren som finns där. De spanar ut över de vita vidderna och Maja pekar ivrigt och vill visa Anders något hon har fått syn på, men han kan inte se något. Maja klättrar ner och far iväg över isen och Anders och Cecilia låter henne springa i förväg. Det finns ju ingenstans hon kan komma bort här.

Men det är just vad som händer. Ena sekunden ser de Maja springa över isen. Nästa är hon spårlöst borta, som uppslukad. Det är nu mardrömmen börjar.

Boken fortsätter några år senare när Anders, försupen och deprimerad, återvänder till ön i ett försök att börja sitt liv på nytt. Men han märker snart att det är något särskilt med Domarö och de som bor där, något som de äldre bofasta alltid tycks ha vetat.

Förutom Anders lär vi känna hans farmor, Anna-Greta, och Simon, mannen hon i många år varit särbo med. Det berättas också om andra öbor och handlingen tar oss långt tillbaka i tiden. Skärgårdslivet beskrivs, med fiske, havtorn och malört, steniga klippor och båten som kommer med badgäster på sommaren. Men idyllen är inte vad den verkar.

Något är i görningen. Brevlådor vandaliseras, hus sätts i brand och skrämmande typer på en flakmoppe drar runt i skogen om nätterna. Liket av drunknad kvinna som försvann för över ett år sedan flyter i land.

Och Anders får tecken som kanske tyder på att Maja ändå finns.

Det är spännande och välskrivet och mitt i alla hemskheter blir jag särskilt road av tonårskillarna Henrik och Björn som talar till varandra genom The Smiths-citat. Ajvide Lindqvist verkar ha haft kul när han skrev boken och jag har kul när jag läser den. Fast jag blir ganska rädd också. Som sig bör.


Titel: Människohamn
Författare: John Ajvide Lindqvist
Utgivningsår: 2008
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 449

4 kommentarer :

 1. Helt såld. Måste läsa!

  SvaraRadera
 2. Jag läste denna boken 2010 (ljudbok dock) och fy fan va bra den är! John Ajvide Lindqvists röst är perfekt med...! 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror säkert den är riktigt bra som ljudbok!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...