måndag 17 oktober 2016

Grief is the Thing with Feathers


Max Porters bok Grief is the Thing with Feathers är nåt av det bästa jag läst på länge. En ren njutning, trots att ämnet är svårt och tungt.

Innehållet berättas ur tre synvinklar. Pappan som blivit änkling, hans två söner som talar ur ett gemensamt perspektiv, och så kråkan.

Mitt i natten i det sorgdrabbade hemmet dyker fågeln upp:


"There was a rich smell of decay, a sweet furry stink of just-beyond-edible food, and moss, and leather, and yeast.

Feathers between my fingers, in my eyes, in my mouth, beneath me a feathery hammock lifting me up a foot above the tiled floor.

One shiny jet-black eye as big as my face, blinking slowly, in a leathery wrinkled socket, bulging out from a football-sized testicle.

SHHHHHHHHHHHHH.

                                                                         shhhhhhhh.

And this is what he said:

I won't leave until you don't need me any more."


Så kråkan flyttar in till familjen och som en slags symbol eller en gestalt ur en saga, blir han en del av sorgen och hjälper dem att bära förlusten efter makan och mamman.

Boken består av minnen, tankar och delar av konversationer. En fråga som väcks är hur man ens kan skriva om en så stor sorg och saknad? Och kanske är dessa brottstycken det enda sättet att kunna närma sig det ofattbara. Språket är ofta poetiskt och helt fantastiskt att läsa högt (gör det, särskilt kråkans ord!). Texten känns fjäderlätt samtidigt som innehållet är går på djupet och verkligen berör.

Jag gillar också hur berättelsen går i dialog med andra texter. Pappan håller på och skriver en bok om poeten Ted Hughes, som bland annat är känd för diktsamlingen Crow: From the Life and Songs of the Crow. Bokens titel är också en direkt anspelning på en dikt av Emily Dickinson: "Hope" is the thing with feathers.

Alldeles oavsett dessa litterära finesser är boken mycket läsvärd. Den känns omedelbar och drabbar verkligen en med sitt språk och sina starka känslor.

Om du inte vill läsa boken på engelska, kommer den faktiskt bara om nån dag ut i svensk översättning på Sekwas imprint ETTA.


Författare: Max Porter
Titel: Grief is the Thing with feathers
Utgivningsår: 2015
Förlag: Faber & Faber
Antal sidor: 114

2 kommentarer :

  1. Jag såg intervjun på Babel och blev mycket sugen! Tack för din text.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod. Gillar boken jättemycket!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...