fredag 16 oktober 2015

Alkemistens dotter

Jag har lyssnat på Alkemistens dotter, Carl-Michael Edenborgs roman som var Augustnominerad förra året.

Det är en märklig romanupplevelse -  jag pendlar under läsningen mellan fascination, avsky, beundran och nyfikenhet. Till sist vet jag inte riktigt vad jag ska tycka, men ett är säkert - trots att det nu gått någon vecka sedan jag lyssnade klart på boken, lever den mycket tydligt kvar i mitt minne. Det är helt klart en bok som gör intryck.

Bokens huvudperson är Rebis Drakenstierna, en ung kvinna som är den sista ättlingen i en lång rad Drakenstiernor. Släkten är alkemister, men de har också ett annat viktigare uppdrag, vilket Rebis är utsedd att genomföra. Hon ska förgöra världsalltet - alltså döda allt liv som existerar och som någonsin har existerat.

Boken utspelar sig i slutet av 1700-talet så till stor del är den en historisk skildring. Samtidigt innehåller boken mycket filosofi - resonemanget om varför människornas liv bara är en vidrig irrvärld som inte bör existera, backas upp av den speciella religion som Rebis och hennes familj bekänner sig till. Men romanen är också en mustig skröna och det finns element i berättelsen som är närmast övernaturliga. En brokig och lockande blandning alltså.

Men ibland känner jag att författaren inte riktigt övertygar mig - trots att handlingen egentligen är helt galen (på ett bra sätt) blir vissa skeenden något förutsägbara. Tyvärr tror jag att inläsningen av romanen också ställer till det lite för mig. Jag tycker att Rebis personlighet kommer fram på ett skickligt sätt, medan andra äldre släktingar blir förvillande lika i sin framtoning, vilket jag inte kan låta bli att störa mig lite på. Och vips är magin bruten.

Trots att jag har en del invändningar, skulle jag ändå utan tvekan rekommendera romanen till alla som blir minsta nyfikna. Inte minst på grund av Rebis själv - en ovanlig hjälte i en mansdominerad värld.


Titel: Alkemistens dotter
Författare: Carl Michael Edenborg
Utgivningsår: 2014
Uppläsare: Viktoria Flodström
Förlag: HörOpp!
Speltid: 12 tim 43 min

______________________________________________________________

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...